Geplaatst op Geef een reactie

Voordelen monitor!!

Het is niet eenvoudig om de beste monitor te kopen. Het aanbod is groot, dus je zult moeten weten wat je nodig hebt voor je monitoren vergelijken gaat. Of je nu op zoek bent naar het beste beeldscherm of juist op zoek bent naar een goedkope pc monitor, wij geven je de tips die nodig hebt tijden het beeldscherm kopen.

Wat is een monitor?

Met een computer kopen ben je er niet: je hebt uiteraard ook een monitor nodig. Een monitor noemen we in het Nederlands ook wel beeldscherm. Er is veel keuze bij het kopen van een computerscherm, zowel qua formaat als prijsklasse. Of je nu een goedkoop beeldscherm zoekt of een professioneel scherm voor beeldbewerking, er is altijd een monitor die bij je past.

Welke soorten monitor zijn er?

Een belangrijk onderscheid op het gebied van monitoren is de gebruikte beeldtechniek. Hoewel vrijwel alle monitoren die je tegenwoordig kunt kopen vallen onder de noemer LCD-scherm waarbij het beeld gevormd word door vloeibare kristallen, zijn er daarbinnen drie verschillende technologieën met ieder hun eigen voor- en nadelen. Wil je een LED scherm kopen, onthoud dan dat LED geen specifieke schermtechnologie is, maar slaat op de gebruikte backlight waarbij het scherm wordt verlicht door LEDs. Tegenwoordig gebruikt ieder scherm LEDs als backlight en kun je ieder LCD-scherm ook een LED-scherm noemen.

De eerste beeldtechnologie is Twisted Nematic (TN). TN-panelen hebben als voordeel dat ze goedkoop én snel zijn. Daar staat tegenover dat de inkijkhoeken en kleurechtheid niet heel goed zijn. Een paar jaar geleden was vanwege de prijs vrijwel iedere consumentenmonitor voorzien van een TN-paneel. Tegenwoordig zijn de andere beeldtechnologieën goedkoper geworden, waardoor je TN tegenwoordig in de echte onderkant van het aanbod tegenkomt. Er is echter één uitzondering op die regel en dat is de gamingmonitor. TN is nog altijd de snelste beeldtechnologie en voor de professionele gamer telt iedere ms (milliseconde). Daarom zijn er ook duurdere gamingschermen met een TN-paneel te koop.

De tweede beeldtechnologie is In-Plane Switching oftwel IPS. Ten opzichte van TN heeft IPS een hoop voordelen. Zo zijn de kleurweergave en inkijkhoek uitstekend. IPS-schermen zijn daarom dé keuze voor als je foto’s of video’s wilt bewerken. Naast IPS kun je ook PLS (Plane Line Switching) en AHVA (Advanced Hyper-Viewing Angle) tegenkomen. Deze twee beeldtechnologieën lijken zo veel op IPS dat je ze gewoon onder IPS kunt scharen. IPS-schermen zijn langzamer dan TN-schermen, al worden ze wel steeds sneller en zijn er inmiddels ook gamingschermen met een IPS-paneel. Voor alledaags computergebruik zijn ze echter meer dan snel genoeg. Heb je geen specifieke voorkeuren, probeer dan zeker een IPS-scherm te kopen.

Tot slot is VA (Vertical Alignment) – en dan met name de variant AMVA (Advanced Multi-domain Vertical Alignment) – nog een derde beeldtechnologie die je vaak tegenkomt. De VA-technologie ligt qua prijs tussen TN en IPS in. Ook technisch is dat gedeeltelijk zo, want de inkijkhoek en kleuren zijn veel beter dan bij TN, maar minder goed dan IPS. Het grootste voordeel van VA is een extreem diepe zwartwaarde en een hoog contrast; die goede zwartwaarde is bijvoorbeeld interessant als je veel films kijkt.

Welke eigenschappen heeft een PC scherm?

Een belangrijke aankoopoverweging van een computerbeeldscherm is natuurlijk het fysieke beeldformaat. Daarnaast zijn de resolutie en de aansluitingen belangrijke aankoopoverwegingen.

Met de resolutie bedoelen we het aantal beeldpunten dat een beeldscherm heeft in de breedte en hoogte, bijvoorbeeld 1920 x 1080 pixels. Hoe hoger deze resolutie is, hoe scherper het beeld zal zijn. Al speelt bij de scherpte het fysieke formaat natuurlijk ook mee. Een resolutie van 1920 x 1080 noemen we ook wel Full HD. Er zijn ook hogere resoluties zoals 2550 x 1440 pixels, ook wel WQHD genaamd. De echte overtreffende trap is UHD of 4K dat 3840 x 2160 pixels bied. Een 4K-scherm is vier keer zo scherp als een Full HD-scherm, wat zeker bij grotere beeldformaten vanaf 27 inch een groot voordeel is. Bij grotere Full HD-schermen kun je vanaf een normale kijkafstand namelijk de pixels zien. Dus ben je op zoek naar een groter scherm, ga dan zeker een 4K monitor kopen.

Let bij de aanschaf van een scherm zeker ook op het aantal en type aansluitingen. Uiteraard kun je blind een monitor met HDMI kopen en doorgaans zal je computer ook van HDMI voorzien zijn. Toch is het handig om naast HDMI ook te controleren of je scherm voorzien is van DisplayPort. DisplayPort is net als HDMI een digitale beeldaansluiting. Maar waar HDMI vooral voor de huiskamer bedoeld is, moet DisplayPort dé aansluiting voor de pc worden. Koop als het even kan een beeldscherm met meerdere DisplayPort- en/of HDMI-aansluitingen. Dan kun je ook je laptop of spelcomputer aansluiten zonder dat je de pc hoeft los te koppelen.

Ten opzichte van HDMI heeft DisplayPort als voordeel dat de aansluiting meer bandbreedte heeft voor een hogere verversingssnelheid waardoor er meer beelden per seconde getoond kunnen worden. Ga je een 144hz monitor kopen voor gaming, dan zal een dergelijk scherm zeker van DisplayPort voorzien zijn. Let er op of je pc ook voorzien is van de juiste DisplayPort-aansluiting. Heb je een snel 144Hz-gamingscherm gekocht, dan kun je die snelheid ook bij je normale werkzaamheden gebruiken. Via de beeldscherminstellingen van Windows 10 kun je de gebruikte verversingssnelheid van je beeldscherm instellen. Standaard zal dit 60 Hz zijn, maar bij een snel scherm kun je ook 120 of 144 Hz kiezen, wat zorgt voor een net wat vloeiendere beeldweergave.

Welk formaat heb je nodig?

De belangrijkste aankoopoverweging bij het kiezen van een nieuw beeldscherm is het formaat. Een te groot beeldscherm bestaat eigenlijk niet, maar uiteraard geldt wel dat een grote monitor meer kost. Ben je op zoek naar een normaal beeldscherm en wil je niet teveel uitgeven, let er dan bijvoorbeeld op dat je beeldscherm 24 inch is (minimaal).

Koop zeker geen kleiner scherm, want dan heb je kans dat je een te kleine monitor koopt. Grotere schermen zijn tegenwoordig een stuk betaalbaarder dan een paar jaar geleden. Kies als het even kan daarom voor een groot beeldscherm, zo is het prettig als je beeldscherm 27 inch is. Op een dergelijk scherm kun je alles beter zien en je kunt bovendien eenvoudiger met meerdere vensters naast elkaar werken. 

Groter kan natuurlijk altijd: zo is een 32 inch pc monitor niets raars meer. Kies je voor een grotere maat dan 24 inch, zorg er dan voor dat de resolutie hoger is dan Full HD (1920 x 1080). Doe je dat niet, dan heb je de kans dat het beeld niet scherp genoeg is.

Zo kies je het beste computerscherm

Ga je een nieuw scherm kopen, dan zul je eerst het gebruiksdoel moeten bepalen. Ga je een beeldscherm gebruiken voor doorsnee kantoorwerk of ga je foto’s en video’s bewerken? Bij doorsnee kantoorgebruik kun je gerust voor een doorsnee 24inch-scherm kiezen, al is de iets duurdere IPS-technologie vanwege de hogere inkijkhoeken wel prettig. Ga je foto’s of video’s bewerken, dan kies je sowieso voor IPS-technologie. Ook een maatje groter in combinatie met een hogere resolutie is dan prettig. Zo kun je meer informatie tegelijkertijd op je scherm tonen.

Heb je behoefte aan het tegelijkertijd tonen van meer informatie, maar heb je al een scherm? Denk er dan eens aan om er nog een scherm bij te kopen. Zo kun je werken met een dubbel scherm waardoor je meer informatie in beeld hebt. Je kunt dan ook informatie eenvoudig ordenen door bijvoorbeeld je browser op het ene en je tekstverwerker op het andere scherm te gebruiken.Let bij het displays kopen ook op de ergonomie. Niets is zo vervelend als een stapeltje boeken onder je scherm leggen om het scherm op de juiste hoogte te gebruiken. Dat is bovendien extra onhandig als meerdere mensen hetzelfde scherm gebruiken. Overweeg daarom een iets duurder scherm met een in hoogte verstelbare voet. Veel duurder hoeft dat niet te zijn, vaak gaat het om enkele tientjes.

Ben je een gamer, kies dan voor een speciaal gaming beeldscherm. Ten opzichte van een normaal scherm heeft een game monitor een aantal eigenschappen die belangrijk zijn voor gamers. Zo ondersteunt een game beeldscherm een hogere verversingsnelheid van 120 of 144 waardoor er meer beelden per seconde getoond kunnen worden ten opzichte van een normaal scherm. Om vloeiende beelden mogelijk te maken ondersteunen gaming schermen doorgaans AMD FreeSync of NVIDIA G-Sync.

Beide technieken zorgen voor vloeiende beelden door optimaal samen te werken met je grafische kaart. Welke techniek je nodig hebt, hangt van je grafische kaart af. Heb je een kaart met AMD-chipset, zoek dan naar FreeSync, terwijl gamers met een NVIDIA-kaart naar G-Sync zoeken. Er is wel één maar: G-Sync-ondersteuning is flink duurder dan FreeSync-ondersteuning. Een FreeSync-scherm werkt ook gewoon in combinatie met een NVIDIA-kaart, maar kan dan de beelden niet vloeiend maken als de grafische kaart het echt zwaar krijgt.

Geplaatst op Geef een reactie

Voordelen computermuis!!!

Een computermuis wordt gebruikt om de cursor op je computerscherm met handbewingen te sturen. Er bevindt zich op een muis minimaal één drukknop, maar meestal zijn er meerdere knoppen aanwezig. De naam muis is bedacht vanwege de treffende gelijkenis met het knaagdiertje.

Je kunt je computer trouwens ook zonder muis bedienen, op verschillende manieren. Zoals bijvoorbeeld door middel van een trackball, een tekentablet, touchpads en touchscreens. Toch blijkt dat voor veel mensen de oude vertrouwde computermuis nog altijd het beste werkt.

Of je nu op zoek bent naar een draadloze muis, een ergonomische muis, een speciale gaming muis of een eenvoudige tweeknopsmuis: hier vind je alle mogelijkheden en onderlinge verschillen terug zodat je gemakkelijk kunt vergelijken.

Bedrade of draadloze computermuis

Allereerst is daar de keuze voor een bedrade of draadloze computermuis. Kies je voor een draadloze muis dan heb je veel meer bewegingsvrijheid als je aan je computer werkt. Bij een draadloze muis heb je de keuze uit een muis die werkt op batterijen of op een oplaadbare accu. Er bestaan verschillende vormen van draadloos, zoals infrarood, bluetooth en 2,4GHz radiofrequentie. Als je muis voorzien is van een batterij-indicator, kun je goed in de gaten houden hoe het met de batterijstatus gesteld is

Aansluiting

Een bedrade computermuis kun je op twee manieren aansluiten op je computer: via PS/2 of via USB. Vaak beschikt de muis ook over een PS/2 naar USB adapter, zodat je hem altijd op je computer aan kunt sluiten. Tegenwoordig is USB in elk geval de standaard en komt PS/2 nagenoeg niet meer voor.

Scrollen

Met een scrollwiel kun je gemakkelijk op het beeldscherm naar beneden scrollen. Je hoeft dan niet iets vast te klikken op het scherm en vervolgens naar beneden te bewegen; je draait gewoon aan het wieltje. Vaak kun je door op het scrollwiel te drukken hem ook nog als extra knop gebruiken. Naast verticaal scrollen, zijn er ook muizen waarmee je horizontaal kunt scrollen. Zo’n muis bevat dan sidescroll. Ook dit wieltje kun je indrukken en als extra knop gebruiken.

Programmeerbare knoppen

Beschikt je computermuis over programmeerbare knoppen, dan kun je zelf functies aan die knoppen toewijzen. Denk daarbij aan het starten van je computer of het afsluiten van een programma. De meeste computermuizen zijn zowel voor links- als rechtshandigen, maar er zijn ook muizen die specifiek voor een links- of rechtshandig persoon ontwikkeld zijn.

Mechanische muis

Bij een mechanische muis bevat de muis een balletje onderin die de beweging aan twee assen doorgeeft. Het nadeel hiervan is dat vuil zich ophoopt aan de assen waarover de bal rolt, zodat je hem regelmatig schoon moet maken.

Optische muis

Een optische muis beschikt over een laser of led-lampje onderin de muis. De computermuis kan dan aan de weerkaatsing van het licht zien hoeveel en waarheen er bewogen is. Zo’n muis werkt dan ook een stuk nauwkeuriger en is heel wat minder gevoelig voor vuil. Toch kleeft aan deze muis ook een nadeel, want sommige gebruikers vinden dat een optische muis te snel beweegt. Gelukkig kun je bij veel optische muizen de nauwkeurigheid aanpassen en zelf bepalen hoe snel hij beweegt. Overigens worden computermuizen met een balletje niet veel meer verkocht en de standaard is tegenwoordig dan ook een muis die gebruikmaakt van lasertechniek.

Gaming computermuis

Er bestaan ook muizen voor speciale groepen mensen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een muis die perfect geschikt is om mee te gamen. Vaak beschikt zo’n muis over extra knoppen, waardoor de besturing voor jou als speler makkelijker wordt. Handig als je op je pc veel en vaak 3D-games speelt.

Ergonomische computermuis

Een ergonomische muis is vooral prettig als je RSI-klachten hebt of deze juist wil voorkomen. Je hand komt met een ergonomische muis in een andere positie te liggen zodat er minder wrijving voor je pols of elleboog wordt veroorzaakt. Vergeet daarbij overigens ook je toetsenbord niet. Een goede ergonomische muis is met name ideaal in combinatie met een compact toetsenbord.

Keuze bij de juiste computermuis

Bij je keuze voor de juiste computermuis is vooral van belang waar je zelf precies naar op zoek bent. Bedenk vooraf wat de minimale eisen zijn waar jouw muis aan moet voldoen. Stem daar dan vervolgens je uiteindelijke keuze op af. Vergeet daarbij ook zeker je budget niet. Over het algemeen geldt dat hoe meer functies je muis bevat en hoe makkelijker je ermee kunt werken, hoe duurder hij zal zijn.

Vind je het belangrijk om als je achter de pc zit flexibel te kunnen werken en veel bewegingsvrijheid te hebben? Dan is een draadloze muis een betere optie voor je dan een muis met een kabel. Let daarbij op hoe je draadloze muis van stroom wordt voorzien: is dat via batterijen of vind je het makkelijker als dat met een accu gebeurt? Als je veel scrollt tijdens het surfen op internet, dan is een muis met scrollwiel aan te raden. Vergeet ook je specifieke eisen niet. Heb je RSI-klachten dan kies je natuurlijk voor een muis die aandacht besteedt aan het voorkomen daarvan. Fervente gamers zullen eerder gaan voor een gaming muis.

Heb je al je eisen en wensen goed voor jezelf op een rijtje? Dan kun je tot aanschaf overgaan, zeker nadat je nog even gebruik hebt gemaakt van onze handige vergelijker.

Geplaatst op Geef een reactie

Voordelen SmartPhone!!

Een smartphone vervangt veel apparatuur, van je telefoon tot een mp3-speler en compactcamera. En je moet er ook nog eens mee gezien kunnen worden! Welke smartphone moet je dan kiezen? Er zijn veel factoren die mee kunnen spelen in je afweging, en de ontwikkelingen gaan ook nog eens razendsnel. Wij helpen je graag met de juiste keuze voor je smartphone!

Wat is een smartphone?

Een smartphone is een mobiele telefoon die vele computerfuncties heeft, zoals een internetbrowser, email en game-apps. Ook kun je er gemakkelijk afspraken in opslaan en er bijvoorbeeld je bankzaken mee afhandelen. Een smartphone is dus eigenlijk een soort minicomputer. Elke smartphone functioneert het beste met een internetverbinding via wifi of 3G/4G. Er zijn ondertussen vele soorten smartphones op de markt waardoor het soms lastig kan zijn een keuze te maken. We geven je hier tips en advies zodat je goed voorbereid een smartphone kunt kiezen!

IPhone of iets anders?

Je bent geneigd te denken dat je keuze voor de aankoop beperkt is tussen een Apple iPhone of Samsung Galaxy. Maar natuurlijk is dit niet het geval. Welke smartphone je het beste kunt kopen hangt af van het besturingssysteem: Android of iOS. iPhones zijn volledig ontwikkeld door Apple en draaien op een eigen besturingssysteem: iOS. Apple legt je in een gebruiksvriendelijk warm bed van eigen diensten, waaruit moeilijk over te stappen valt en je moet wel eigen oplaadkabels kopen.

Samsung Galaxy smartphones draaien net als vrijwel alle andere smartphones van bijvoorbeeld Huawei, OnePlus en Motorola op Android, dat juist door Google is ontwikkeld en je in een warm bedje van Google-diensten legt. Android is ten opzichte van iOS juist heel erg open en opladers zijn universeel. Alleen is Android wat minder gebruiksvriendelijk dan iOS. Een derde optie is er eigenlijk niet. Microsoft heeft Windows 10 Mobile (voorheen Windows Phone) ontwikkeld, maar omdat Windows op smartphones nooit echt van de grond wilde komen, stopt Microsoft daar eind 2019 mee. Toestellen met Windows 10 Mobile blijven gewoon werken, maar er verschijnen geen nieuwe updates meer. Daarmee zijn iOS en Android dus de enige overgebleven mobiele platformen die bij de tijd blijven.

Waar moet je op letten?

Wanneer je een nieuwe smartphone gaat kopen of bij een abonnement gaat kiezen is het verstandig om natuurlijk meerdere toestellen met elkaar te vergelijken. Allereerst kun je op Kieskeurig terecht om na te gaan of de vraagprijs van je provider of webshop gelijk ligt aan wat andere aanbieders vragen en of de prijs binnen je budget valt. Vergelijk ook goed de specificaties: de hoeveelheid werkgeheugen, de processorsnelheid, opslagcapaciteit (is het wellicht uitbreidbaar met een geheugenkaart?), zit er een vingerafdrukscanner op? En een koptelefoonpoort? Een nieuwe iPhone mist bijvoorbeeld een klassieke hoofdtelefoonaansluiting. Wanneer je een potentiële kanshebber ziet die wel eens jouw volgende smartphone zou kunnen zijn, is het altijd verstandig om via Google enkele onafhankelijke reviews op te zoeken en door te nemen. Zo minimaliseer je de kans op een miskoop.

Beste camera

Een degelijke smartphone maakt tegenwoordig al betere foto’s dan een doorsnee compactcamera. Wil je graag de mooiste foto’s maken, dan ben je met je smartphone helaas wel wat duurder uit. De topmodellen van Samsung en Apple zijn traditioneel uitgerust met fantastische camera’s, maar ook de luxere modellen van LG, Huawei en OnePlus beschikken vaak over indrukwekkende camera’s. Veel smartphones in deze duurdere prijsklasse zijn uitgerust met een dubbele camera. Hiermee is het mogelijk om bijvoorbeeld in te zoomen of (portret)foto’s te maken met scherpte-diepte-effect, ook wel bokeh-effect genoemd. Hierbij blijft het te fotograferen onderwerp haarscherp, terwijl de achtergrond vervaagt.

Wanneer je een smartphone kiest en een goede camera verkiest, is het niet aan te raden om naar alleen het aantal megapixel van de lens te kijken. Andere factoren zijn namelijk van groter belang, zoals de sensorgrootte en het diafragma. Het wordt dan echter al gauw erg technisch. Daarom is het slim om uitgebreide expertreviews en vergelijkende cameratests door te nemen, zodat je zeker weet dat de camera van jouw volgende smartphone altijd de beste foto’s schiet.

Geplaatst op Geef een reactie

Voordelen PlayStation 5!!

Wil je een PlayStation 5 kopen? Je bent zeker niet de enige. De PlayStation 4 is een van de bestverkochte consoles aller tijden, niet verwonderlijk dus dat veel gamers om de opvolger staan te springen. In dit artikel bespreken we de spelcomputer zodat je weet wat er bij een PS5 kopen allemaal komt kijken.

Wat is een PlayStation?

PlayStation is de spelcomputerdivisie van Sony. Reeds sinds de jaren ’90 kent het bedrijf ermee grote successen. Eerst met de PSX/PS1, daarna de PlayStation 2, PS3 en PS4. Op PlayStation-consoles vind je vaak avontuurlijke games die er dankzij de hoge budgetten van Sony levensecht uitzien en een filmisch karakter hebben. Denk bijvoorbeeld aan de God of War- en Uncharted-series.

De PS4 laatste lanceerde in 2013 en is door de jaren heen erg populair gebleken. De console is wereldwijd meer dan 113 miljoen keer verkocht. Met de PS5 wil Sony dat succes voortzetten. De PlayStation 5 is sinds november 2020 op de markt. Wat moet je er over weten voor je er eentje in huis haalt?

PlayStation 5 of PS5 Digital

De eerste keuze waar je voor komt te staan, is het type console. Er bestaan namelijk twee varianten van de PlayStation 5. Naast de ‘gewone’ versie is er ook nog de PS5 Digital Edition. Ze spelen dezelfde spellen af, maar er is één cruciaal verschil. De Digital Edition mist een diskdrive.

Met andere woorden, je kunt ervoor dus geen fysieke games in de winkel kopen en het schijfje in je console stoppen. Dit kan bij de gewone PlayStation 5 wel. Daar passen eveneens 4K-blu-ray-films in. De Digital Edition werkt alleen met downloads. Spellen zijn te koop in de PlayStation Store.

Het tegoed in de PlayStation Store vul je bijvoorbeeld aan via iDeal, met PayPal of een creditcard. Je kunt ook tegoedkaartjes kopen in (web)winkels. Daarop staat een code die je in de Store invoert om het bedrag aan je digitale PlayStation-portemonnee toe te voegen.

Door het ontbreken van een diskdrive is de Digital Edition goedkoper dan de normale PS5. Het scheelt je (op het moment van lancering) 100 euro. Mogelijk wordt het prijsverschil groter naarmate de consoles langer te koop zijn.

Wat is er nieuw?

Sinds de komst van de PlayStation 4 zijn er acht jaren verstreken. Het zal je dan ook niet verbazen dat de PlayStation 5 een veel krachtigere console is. Ontwikkelingen op hardwaregebied hebben immers niet stilgestaan. Met name de aanwezige ssd maakt een groot verschil. Games laden vliegensvlug in, je hoeft nooit lang naar een laadscherm te kijken.

Door de verbeterde processor en grafische chip zien games er ook nog eens veel beter uit. De PS5 kan games moeiteloos in 4K weergeven. Daar profiteer je uiteraard alleen van in combinatie met een 4k-tv. Ook nieuw is de ondersteuning voor 3D Audio. Die techniek is (vooralsnog) voorbehouden aan de officiële PS5-headset, waarover straks meer.

Geplaatst op Geef een reactie

Laptoptassen, waar moet je op letten?

Voor elke laptop bestaat er een geschikte laptoptas. Er bestaan veel variaties. Denk aan grootte, materiaal en model. Wil je een trendy laptoptas of een klassieke lederen laptoptas? Hier staat meer informatie.

Grootte

De grootte van de laptoptas is meestal aangegeven in inch. Deze maat komt overeen met de grootte van het beeldscherm van de laptop (of notebook). Als de tas groter is, dan kan de laptop zich vrij bewegen in de tas wat beschadiging aan de laptop kan veroorzaken.

Materiaal

De laptoptas is er in synthetische en natuurlijke materialen. De meest gebruikte synthetische materialen zijn nylon en neopreen. Bij de natuurlijke materialen is de leren laptoptas het populairst.

Model

Er zijn speciale modellen voor dames, heren en kinderen. Daarnaast zijn er verschillende vormen laptoptassen.

Als de laptoptas (of notebooktas) een speciaal vak voor de laptop heeft, dan is dit vak vaak gevoerd met kunststofschuim voor extra bescherming tegen beschadiging door vallen en stoten.

 • Aktetas of klassiek
  Het standaardmodel komt het meeste voor en heeft een rits die over drie hele zijdes geopend kan worden. Vaak heeft dit model een draagriem om over de schouder te dragen en meerdere vakken. Bij dit model kan je vanuit de tas werken, op schoot of vanachter het bureau.
 • Schoudertas of messenger bag
  De tas met een draagriem voor over de schouder en vaak een handgreep bovenop de tas zodat hij met één hand gedragen kan worden. Dit model heeft alleen een rits aan de bovenzijde waar dan weer een flap overheen gaat.
 • Rugzak
  In de rugzak zit een apart vak gereserveerd voor de laptop.
 • Sleeve of hoes
  De sleeve is een beschermhoes voor je laptop of ander apparaat. De hoes past precies om de laptop heen, is veelal gemaakt van kunststof en is flexibel. Deze laptophoes is ook geschikt om te gebruiken met een tas die niet geschikt is voor een laptop. De sleeve neemt weinig ruimte in en beschermt de laptop als een tweede huid.
 • Trolley
  Deze tas op wielen is zeer geschikt als je veel andere bagage meeneemt naast je laptop, bijvoorbeeld randapparatuur. In de trolley zit een apart vak gereserveerd voor de laptop.

Comfort
Let bij de aanschaf van een laptoptas naar wat voor comfort je op zoek bent. Ben je veel op reis dan is een rugzak of trolley misschien geschikt. Of kies anders voor een tas met draagriem. Vind je het handig om meerdere te vakken te hebben, let hier dan ook op. En leg je de tas veel op bureau of tafel dan is de standaard tas geschikt. Deze kun je namelijk aan drie kanten losritsen zodat de tas op de tafel kan liggen als je de laptop uit de tas pakt. Kortom, de latoptas die jij gaat kopen, moet aansluiten bij de manier van gebruiken.

Geplaatst op Geef een reactie

Voordelen computermuis!!

Wat is een computermuis?

Een computermuis wordt gebruikt om de cursor op je computerscherm met handbewingen te sturen. Er bevindt zich op een muis minimaal één drukknop, maar meestal zijn er meerdere knoppen aanwezig. De naam muis is bedacht vanwege de treffende gelijkenis met het knaagdiertje.

Je kunt je computer trouwens ook zonder muis bedienen, op verschillende manieren. Zoals bijvoorbeeld door middel van een trackball, een tekentablet, touchpads en touchscreens. Toch blijkt dat voor veel mensen de oude vertrouwde computermuis nog altijd het beste werkt.

Eigenschappen van een computermuis

Allereerst is daar de keuze voor een bedrade of draadloze computermuis. Kies je voor een draadloze muis dan heb je veel meer bewegingsvrijheid als je aan je computer werkt. Bij een draadloze muis heb je de keuze uit een muis die werkt op batterijen of op een oplaadbare accu. Er bestaan verschillende vormen van draadloos, zoals infrarood, bluetooth en 2,4GHz radiofrequentie. Als je muis voorzien is van een batterij-indicator, kun je goed in de gaten houden hoe het met de batterijstatus gesteld is

Een bedrade computermuis kun je op twee manieren aansluiten op je computer: via PS/2 of via USB. Vaak beschikt de muis ook over een PS/2 naar USB adapter, zodat je hem altijd op je computer aan kunt sluiten. Tegenwoordig is USB in elk geval de standaard en komt PS/2 nagenoeg niet meer voor.

Met een scrollwiel kun je gemakkelijk op het beeldscherm naar beneden scrollen. Je hoeft dan niet iets vast te klikken op het scherm en vervolgens naar beneden te bewegen; je draait gewoon aan het wieltje. Vaak kun je door op het scrollwiel te drukken hem ook nog als extra knop gebruiken. Naast verticaal scrollen, zijn er ook muizen waarmee je horizontaal kunt scrollen. Zo’n muis bevat dan sidescroll. Ook dit wieltje kun je indrukken en als extra knop gebruiken.

Beschikt je computermuis over programmeerbare knoppen, dan kun je zelf functies aan die knoppen toewijzen. Denk daarbij aan het starten van je computer of het afsluiten van een programma. De meeste computermuizen zijn zowel voor links- als rechtshandigen, maar er zijn ook muizen die specifiek voor een links- of rechtshandig persoon ontwikkeld zijn.

Soorten computermuizen

Mechanische muis

Bij een mechanische muis bevat de muis een balletje onderin die de beweging aan twee assen doorgeeft. Het nadeel hiervan is dat vuil zich ophoopt aan de assen waarover de bal rolt, zodat je hem regelmatig schoon moet maken.

Optische muis

Een optische muis beschikt over een laser of led-lampje onderin de muis. De computermuis kan dan aan de weerkaatsing van het licht zien hoeveel en waarheen er bewogen is. Zo’n muis werkt dan ook een stuk nauwkeuriger en is heel wat minder gevoelig voor vuil. Toch kleeft aan deze muis ook een nadeel, want sommige gebruikers vinden dat een optische muis te snel beweegt. Gelukkig kun je bij veel optische muizen de nauwkeurigheid aanpassen en zelf bepalen hoe snel hij beweegt. Overigens worden computermuizen met een balletje niet veel meer verkocht en de standaard is tegenwoordig dan ook een muis die gebruikmaakt van lasertechniek.

Gaming computermuis

Er bestaan ook muizen voor speciale groepen mensen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een muis die perfect geschikt is om mee te gamen. Vaak beschikt zo’n muis over extra knoppen, waardoor de besturing voor jou als speler makkelijker wordt. Handig als je op je pc veel en vaak 3D-games speelt.

Ergonomische computermuis

Een ergonomische muis is vooral prettig als je RSI-klachten hebt of deze juist wil voorkomen. Je hand komt met een ergonomische muis in een andere positie te liggen zodat er minder wrijving voor je pols of elleboog wordt veroorzaakt. Vergeet daarbij overigens ook je toetsenbord niet. Een goede ergonomische muis is met name ideaal in combinatie met een compact toetsenbord.

Geplaatst op Geef een reactie

Smartphone, wat zijn de voordelen?

Een smartphone vervangt veel apparatuur, van je telefoon tot een mp3-speler en compactcamera. En je moet er ook nog eens mee gezien kunnen worden! Welke smartphone moet je dan kiezen? Er zijn veel factoren die mee kunnen spelen in je afweging, en de ontwikkelingen gaan ook nog eens razendsnel. Wij helpen je graag met de juiste keuze voor je smartphone!

Wat is een smartphone?

Een smartphone is een mobiele telefoon die vele computerfuncties heeft, zoals een internetbrowser, email en game-apps. Ook kun je er gemakkelijk afspraken in opslaan en er bijvoorbeeld je bankzaken mee afhandelen. Een smartphone is dus eigenlijk een soort minicomputer. Elke smartphone functioneert het beste met een internetverbinding via wifi of 3G/4G. Er zijn ondertussen vele soorten smartphones op de markt waardoor het soms lastig kan zijn een keuze te maken. We geven je hier tips en advies zodat je goed voorbereid een smartphone kunt kiezen!

Wat is de beste smartphone?

Wat de beste smartphone voor je is, hangt af van verschillende factoren. Ga van tevoren na welk budget je te besteden hebt, in zowel maandelijkse kosten als eenmalige kosten. Dit kan oplopen tot honderden euro’s of een paar tientjes per maand. De beste mobiele telefoon die voor de hand ligt zijn natuurlijk een Samsung Galaxy en de Apple iPhone; dit zijn echter wel de duurste. De topmodellen kunnen oplopen tot meer dan duizend euro. Van andere merken, zoals Huawei, OnePlus, Xiaomi en Motorola, zijn anno 2019 veel betaalbaardere goede smartphones te koop.

Abbonement, simlockvrij of los toestel?

Wanneer je in kaart hebt gebracht hoeveel je te besteden hebt, kun je gaan beslissen of je je smartphone liever als los toestel wilt kopen of een abonnement neemt. Een los toestel klinkt oninteressant, omdat je in één klap honderden euro’s lichter bent voor je simlockvrije smartphone. Je kunt dan echter wel makkelijker shoppen naar het sim-only abonnement dat het beste aansluit bij je voorkeuren.

Wanneer je een smartphone koopt bij een abonnement betaal je in feite hetzelfde bedrag, maar dan gespreid over maandelijkse (en soms eenmalige) kosten. Het nadeel hiervan is dat als je toestel defect raakt je soms nog aan het afbetalen bent. Ook telt de aanschafprijs van een toestel, als die hoger is dan 250 euro,bij een abonnement als een (BKR-geregistreerde) lening. Dat is wellicht nadelig bij het afsluiten van een hypotheek.

iPhone, samsung of een ander merk?

Je bent geneigd te denken dat je keuze voor de aankoop beperkt is tussen een Apple iPhone of Samsung Galaxy. Maar natuurlijk is dit niet het geval. Welke smartphone je het beste kunt kopen hangt af van het besturingssysteem: Android of iOS. iPhones zijn volledig ontwikkeld door Apple en draaien op een eigen besturingssysteem: iOS. Apple legt je in een gebruiksvriendelijk warm bed van eigen diensten, waaruit moeilijk over te stappen valt en je moet wel eigen oplaadkabels kopen.

Samsung Galaxy smartphones draaien net als vrijwel alle andere smartphones van bijvoorbeeld Huawei, OnePlus en Motorola op Android, dat juist door Google is ontwikkeld en je in een warm bedje van Google-diensten legt. Android is ten opzichte van iOS juist heel erg open en opladers zijn universeel. Alleen is Android wat minder gebruiksvriendelijk dan iOS. Een derde optie is er eigenlijk niet. Microsoft heeft Windows 10 Mobile (voorheen Windows Phone) ontwikkeld, maar omdat Windows op smartphones nooit echt van de grond wilde komen, stopt Microsoft daar eind 2019 mee. Toestellen met Windows 10 Mobile blijven gewoon werken, maar er verschijnen geen nieuwe updates meer. Daarmee zijn iOS en Android dus de enige overgebleven mobiele platformen die bij de tijd blijven.

Waar moet je op letten?

Wanneer je een nieuwe smartphone gaat kopen of bij een abonnement gaat kiezen is het verstandig om natuurlijk meerdere toestellen met elkaar te vergelijken. Allereerst kun je op Kieskeurig terecht om na te gaan of de vraagprijs van je provider of webshop gelijk ligt aan wat andere aanbieders vragen en of de prijs binnen je budget valt. Vergelijk ook goed de specificaties: de hoeveelheid werkgeheugen, de processorsnelheid, opslagcapaciteit (is het wellicht uitbreidbaar met een geheugenkaart?), zit er een vingerafdrukscanner op? En een koptelefoonpoort? Een nieuwe iPhone mist bijvoorbeeld een klassieke hoofdtelefoonaansluiting. Wanneer je een potentiële kanshebber ziet die wel eens jouw volgende smartphone zou kunnen zijn, is het altijd verstandig om via Google enkele onafhankelijke reviews op te zoeken en door te nemen. Zo minimaliseer je de kans op een miskoop.

Geplaatst op Geef een reactie

Voordelen iMac!!!

Veel mensen die overstappen op een Mac zijn enthousiast, nee, haast lyrisch over hun ontdekking van ‘die fantastische nieuwe computer’. Het is opmerkelijk hoe fanatiek sommige Mac-liefhebbers zijn en dan vooral in hun ambities om u ook over te laten stappen. Hoewel de Mac niet zo heilig en magisch i

Voordat u een beslissing kunt nemen over of een Mac de juiste keuze voor u is, is het belangrijk dat u eerst weet wát een Mac precies is. De Mac wordt vaak genoemd als de tegenhanger van de pc. Dat is interessant, want pc staat voor personal computer en dat is precies wat een Mac ook is. Toch is het belangrijk om onderscheid te maken. Het overgrote deel van wat met pc’s wordt bedoeld, heeft namelijk een versie van Windows als besturingssysteem, terwijl bij de Mac het besturingssysteem standaard Mac OS X is.

De fabrikant

Een ander groot (en zeer belangrijk) verschil is dat pc’s worden gemaakt door allerlei verschillende fabrikanten en Windows door nog een andere partij, te weten Microsoft. Alle Macs daarentegen worden gemaakt door Apple en datzelfde bedrijf maakt ook het besturingssysteem Mac OS X. Hierdoor weet u zeker dat het besturingssysteem en de hardware optimaal op elkaar zijn afgestemd. Het voordeel hiervan is dat, afgezien van randapparatuur welke overigens vaak ook door Apple wordt gemaakt – u geen gedoe hebt met het zoeken naar de juiste drivers. Ook wanneer er een probleem is met de software of hardware van uw Mac, is het handig dat alles in handen van Apple is. U hoeft namelijk maar één bedrijf te bellen en er is geen ander bedrijf om u naar door te verwijzen. Uiteraard kleeft daar ook een nadeel aan. Mocht u er niet uitkomen bij een defect of probleem of raakt u zelfs in conflict, dan kunt u zich niet tot een ander wenden.

Waarom een Mac?

De belangrijke vraag is uiteraard: waarom zou u van een pc overstappen op een Mac, en wat kan het apparaat dat een pc niet kan? Het antwoord op die vraag is al snel subjectief. Feit is dat er eigenlijk niets is dat de Mac niet kan dat een pc wel kan en andersom. Waar het allemaal om draait is de manier waarop. Vraagt u aan een Mac-gebruiker wat het grote voordeel is van een Mac boven een pc dan ligt het antwoord steevast in de trant van: ‘Omdat het gewoon werkt en omdat het eenvoudig is.’ Uiteraard is de Mac in werkelijkheid geen walhalla van eenvoud, maar het moet gezegd worden dat er een kern van waarheid in zit. Los van het feit dat Mac OS X fraai is vormgegeven (Apple steekt veel energie en geld in design, zowel van hardware als software) werkt het in de basis erg eenvoudig. Bijvoorbeeld: wanneer u een programma niet meer wilt, hoeft u dit niet te de-installeren, maar gooit u het simpelweg in de prullenbak. Veel zaken werken dus net iets eenvoudiger. Voor ervaren Windows-gebruikers geldt dit natuurlijk minder, die weten immers in Windows feilloos de weg. U zult als Windows-gebruiker dus wel even moeten wennen wanneer u overstapt naar Mac OS X, het voelt echt volledig anders aan.

Kracht, veiligheid en levensduur

Los van gebruiksvriendelijkheid worden Macs ook vaak geroemd om hun snelheid en stabiliteit als het gaat om grafische applicaties (foto- en videobewerking). Dat lijkt vooral een softwarekwestie te zijn; op papier zijn Macs vaak gelijk en soms zelfs inferieur aan pc’s wat hardware betreft. Toch is Adobe Photoshop CS5 (ter illustratie) op een drie jaar oude pc niet heel prettig om mee te werken, terwijl dezelfde software op een drie jaar oude Mac met vergelijkbare hardware prima draait. Dat uit zich ook in waardevastheid. Zoek op Marktplaats maar eens naar een tweedehands MacBook of iMac en u zult zien dat u ook voor een tweedehands Mac nog flink wat mag neertellen.

Dan is er ook nog het voordeel van Time Machine: het back-up-systeem van Apple. Op uw pc kunt u een systeemherstelpunt maken, maar als de pc helemaal stuk is, kunt u niet zomaar een nieuwe pc kopen en zo’n herstelpunt terugzetten. Gebruikt u Time Machine (u krijgt deze software standaard bij Mac OS X) dan kunt u een nieuwe Mac kopen, deze neerzetten, Time Machine aanzetten en – afhankelijk van hoe snel uw netwerk is – een paar uur later weer verdergaan met behoud van al uw bestanden. U dient dan uiteraard wel de back-ups te maken op een externe schijf of op Apples Time Capsule (een combinatie van NAS en router in één apparaat).

Tot slot: een Mac heeft een stuk minder last van virussen dan een pc. In tegenstelling tot een paar jaar geleden zijn er wel degelijk virussen die Macs infecteren, maar de dreiging is bij lange na niet zo groot als bij de pc. Dit heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat de Mac-markt veel kleiner en dus oninteressanter is voor hackers dan de pc-markt.

Macs gaan nooit kapot en crashen nooit!

Een bemoedigend kopje en ongetwijfeld een bewering die u wel eens uit de mond van een Apple-liefhebber hebt horen komen. Het is natuurlijk onzin. Ook Macs kunnen kapot en het besturingssysteem Mac OS X kan zeker crashen. Feit blijft echter, zoals u in dit artikel kunt lezen, dat zowel de hardware als het besturingsysteem door Apple wordt gemaakt. Daardoor zijn hardware en software perfect op elkaar afgestemd. Echter, hardware kan nog steeds slijten, waardoor bijvoorbeeld het geheugen en de harde schijven nog steeds kapot kunnen. En het feit dat u software op Mac OS X kunt installeren die niet door Apple wordt gemaakt, zorgt er uiteraard voor dat ook de software prima kan crashen.

Geplaatst op Geef een reactie

All-in-one printer, de beste printers!!!!

Bij de aanschaf van een nieuwe printer heb je de keuze uit een flink aantal modellen. Wil je een eenvoudige, goedkope printer die alleen in zwart-wit print, of juist de beste all-in-one printer met scan- en kopieerfuncties? Dan is het vooral een kwestie van specificaties en prijzen vergelijken. Er is altijd wel een printer aanbieding. Zo hanteren veel fabrikanten zogeheten cashback-acties, waarbij je na de aanschaf van de printer een deel van het aankoopbedrag terug kunt krijgen, of bieden ze je gratis een extra voorraad inkt. De beste all-in-one printers bieden alle mogelijke kopieer- en scanopties, kunnen in kleur printen en bieden ondersteuning voor een groot aantal apparaten, zoals tablets en smartphones en natuurlijk pc’s. Met behulp van onze tips maak je de beste keuze.

Wat is een all-in-one printer

Eenall-in-one printeris een afdrukapparaat dat meerdere functionaliteiten bevat. Naast het gewoon printen van documenten vanaf je computer kun je er ook documenten mee inscannen en kopiëren. Op deze 3 in 1-printers kun je met de ingebouwde scanner een document vervolgens direct afdrukken of als een digitaal bestand opslaan of versturen naar een e-mailadres. Dit noem je e-mail printing. Die handelingen kun je bij de meeste all-in-ones direct op de printer zelf uitvoeren, maar sommige printers leveren speciale software mee voor pc’s of smartphones, waarmee je diverse taken via een druk op de knop op afstand kunt uitvoeren. Zo’n combinatie van printer en scanner kan veel taken voor je uit handen nemen.

Verschillende afdruktechnieken

Een all-in-one printer is in de basis natuurlijk een gewone printer met extra functionaliteit. De toegepaste afdruktechnieken zijn dus gelijk aan die van ‘gewone’ printers. Er worden drie printtechnieken toegepast: laser, LED en inkjet.

Bij eenlaserprinterwordt het printpapier door een aantal rollen geleid, verwarmd en wordt speciale poeder (de zogeheten toner) via een laser op een magnetische drum gezet. Door het papier langs deze drum te laten lopen, wordt de afdruk door verwarming op het papier gezet. Dit proces verloopt zeer snel, maar een laserprinter moet vaak nog even opstarten en opwarmen voordat het daadwerkelijke afdrukproces begint. Eenmaal opgewarmd kan een laserprinter wel snel een grote printopdracht met veel pagina’s verwerken.

Een afgeleide printtechniek van laser is LED. In plaats van een laser wordt een cluster van LED-lampjes gebruikt om het beeld op de drum te projecteren. Een LED-printer is zuiniger, vaak sneller en heeft minder bewegende onderdelen. Er zijn echter nog maar weinig fabrikanten die LED-printers fabriceren, dat zijn op dit moment alleen printers van Brother en Xerox.

Bij eeninkjet printerwordt gebruikgemaakt van inktcartridges met echte inkt. Een spuitkop in de printer is gemonteerd op een rails en print alle lijntjes van links naar rechts wanneer het papier er door de rollen doorheen wordt getrokken. Een inkjet is door dit proces een stuk langzamer dan een laserprinter. Een laserprinter is duurder in de aanschaf en ook de tonerdrums kosten relatief veel geld, maar een laserprinter kan overweg met standaard papier; kleureninkjetprinters kunnen zelfs gebruikt worden met speciaal fotopapier (glanzend).

Van zowel laserprinters als inkjetprinters zijn kleurenprinters en zwart-witprinters te koop. Een kleurenprinter is in de regel wel wat duurder dan een model dat alleen in zwarttinten kan afdrukken.

Mobiele printers die tevens een all-in-one zijn, zijn schaars. Vanwege de functionaliteit die een all-in-one biedt zijn ze verre van draagbaar, maar HP heeft eenOfficeJet 250 All-in-onedie toch aardig wat functies bevat, terwijl je hem ook relatief eenvoudig kunt meenemen. Bovendien werkt deze kleine printer op een accu, waardoor je ‘m zelfs onderweg kunt gebruiken.

Functies all-in-one printer

All-in-one printers hebben naast de standaard afdrukmogelijkheden ook functies om documenten in te scannen en fotokopieën te maken, en sommige modellen kunnen ook worden gebruikt als faxapparaat. Vrijwel alle all-in-ones beschikken over een automatische document-feeder, waarbij automatisch vellen papier door de printer worden opgepakt om af te drukken. Bij grotere modellen kun je ook een stapel in te scannen of te kopiëren documenten op het deksel leggen, die vervolgens ook automatisch worden ingelezen en gescand.

De grotere modellen hebben bovendien een eigen glasplaat waarop je documenten kunt leggen en in kleur kunt inscannen. De afdruksnelheid is afhankelijk van het document dat wordt afgedrukt. Documenten met kleurentekst of hoge resolutie foto’s duren doorgaans langer om af te drukken dan een standaard zwart-witdocument. All-in-ones zijn in de meeste gevallen echter gewoon net zo snel als een normale printer zonder extra functionaliteit.

Geplaatst op Geef een reactie

Nintendo Switch, het meest moderne apparaat van Nintendo!

De Nintendo Switch is de nieuwste console van Nintendo en laat je zowel thuis op de televisie als onderweg op het apparaat zelf games spelen. Stel, je wilt een Nintendo Switch kopen: waar moet je dan op letten? Wat zijn goede tips om rekening mee te houden? In welke gevallen kun je het beste deze nieuwe console van Nintendo kopen? Dit artikel legt het allemaal uit.

Wat is een Nintendo Switch?

De Nintendo Switch is de nieuwste spelcomputer van Nintendo. Het apparaat kwam begin 2017 uit en is inmiddels uitgegroeid tot een groot succes. De console is zo opvallend omdat het de reguliere console-ervaring combineert met handheld gaming.

Dat betekent dat je de Switch via een bijgeleverde ‘dock’ thuis op je televisie kunt aansluiten, maar hem daar ook altijd uit kunt halen en op het scherm van het apparaat zelf verder kunt game, waar je maar wilt: in het openbaar vervoer, op school of op kantoor. Daarmee combineert Nintendo als het ware zijn gebruikelijke consoles en kun je de Switch vergelijken met zowel de Nintendo Wii en GameCube als de Nintendo Gameboy en 3DS, de populaire handhelds van Nintendo.

De Switch blinkt net als elke nieuwe Nintendo spelcomputer uit in games die door het Japanse bedrijf zelf worden gemaakt. Bekende series als Super Mario, The Legend of Zelda, Super Smash Bros. en Pokémon zijn allemaal beschikbaar op het platform, of komen binnenkort uit. Deze games zijn vaak geschikt voor alle leeftijden. Ze zijn niet zó gewelddadig dat kinderen er niet van kunnen genieten, maar bieden vaak ook genoeg uitdaging om volwassenen te vermaken. Daarbij zullen veel volwassen gamers die zijn opgegroeid met Nintendo de nostalgische gevoelens die men krijgt tijdens het spelen van deze games kunnen waarderen.

Waar moet je op letten als je een Switch koopt?

Er zijn verschillende manieren om te gamen op de Switch

Je kunt de Switch op allerlei manieren gebruiken. Je kunt hem plaatsen in het ‘dock’, dat met een HDMI-kabel (bijgeleverd met de console) aangesloten zit aan de televisie. Zo kun je op tv gamen. Je kunt hem daarnaast ook als handheld gebruiken en overal waar je wilt verder spelen. Mocht je dit overigens de belangrijkst eigenschap van een spelcomputer vinden, dan kun je misschien beter een Nintendo 3DS of 2DS kopen. Wanneer je met de Switch op de televisie aan het spelen bent, hoef je de Switch alleen maar uit het dock te schuiven en kun je meteen verder spelen op het scherm van de Switch zelf. Achter op de Switch zit ook een uitklapbare standaard waarmee je hem overal kunt neerzetten.

Qua besturing geldt hetzelfde: er zijn vele manieren om games te spelen. Aan de Switch zitten twee ‘Joy-Cons’ vast: kleine afstandsbedieningen met knoppen die je eraf kunt schuiven. Je kunt ze ook in een Joy-Con Grip plaatsen die bij de console geleverd wordt om zo een ‘normale’ controller te maken. Je kunt de Joy-Cons tevens op de console laten zitten en op het Switch-scherm zelf spelen. Ook is het mogelijk om een Pro Controller te kopen. Deze controller lijkt qua design meer op de controllers van andere spelcomputers.

De Switch heeft een online eShop

Wanneer de Switch verbonden is met internet, kun je online winkelen via de Nintendo eShop. Dit is een online Nintendo shop waar je diverse games kunt vinden, zowel spellen die ook fysiek in de winkels verkrijgbaar zijn als unieke, kleinere titels die alleen gedownload kunnen worden. Betalen voor deze games kan onder andere via PayPal of creditcard, maar je kunt ook een Nintendo eShop Card kopen om je tegoed aan te vullen.

Nintendo Switch bundel

Er zijn verschillende Nintendo Switch-bundels verkrijgbaar om uit te kiezen. Sowieso kan er gekozen worden tussen een Switch met grijze Joy-Cons en een Switch met een blauwe en rode Joy-Con. Deze hebben geen verschil in functie, het verschil is puur esthetisch. Daarnaast zijn er bundels met games verkrijgbaar, waaronder bundels met de populaire games Super Mario Odyssey en The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Soms zijn deze aantrekkelijk geprijsd, waardoor de uiteindelijke Nintendo Switch prijs goedkoper uit kan vallen.

Multiplayer op de Switch

Zoals elke console geeft de Switch spelers de mogelijkheid om zowel lokaal als online multiplayer met en tegen andere gamers te spelen. Er zijn diverse games die om dit soort gameplay draaien. Het leuke van de Switch is dat je bij aankoop van de console zelf in principe al gereed bent voor lokale multiplayer: schuif de Joy-Cons eraf en geef er eentje aan een andere speler. Zo hebben beide spelers een remote en kan iedereen meteen samen aan de slag.

Ook is het mogelijk om online te gamen, zolang er een internetverbinding (via wifi) is. Op moment van schrijven is het, in tegenstelling tot de concurrentie, nog kosteloos om online te kunnen gamen. Met ingang van september 2018 kost het 19,99 euro per jaar (of 3,99 euro per maand). Voor dat geld kunnen alle games die daar geschikt voor zijn online gespeeld worden en krijgen abonnees ook toegang tot een scala aan oude Nintendo-games die verschenen zijn op de NES, een console uit de jaren ’80 en ’90.

Verschillende multiplayergames hebben diverse online opties op de Switch. Voor sommige games, zoals Splatoon 2, kun je een losstaande en gratis app voor op de smartphone downloaden om zo in contact te komen met andere spelers. In andere games, zoals Fortnite, is het mogelijk om een koptelefoon in de Switch te pluggen en zo contact met spelers te onderhouden.

De beste Nintendo Switch games

Er is al een groot scala aan uiteenlopende games voor de Switch verkrijgbaar. De meest populaire titels zijn de grote singleplayer-avonturen. Zo kun je The Legend of Zelda: Breath of the Wild kopen, en kun je voor de Nintendo Switch Mario’s nieuwe game Super Mario Odyssey aanschaffen. Zelda geeft spelers ongekende vrijheid in een gigantische, fantasievolle wereld, terwijl Super Mario Odyssey een kleurrijke, avontuurlijke platformervaring is. Voor fans van multiplayergames kan er met verf geschoten worden in het vrolijke Splatoon 2, met karts geracet worden in Mario Kart 8 Deluxe en gevochten worden met personages die springveren als armen hebben in Arms. Voor de jongere gamers is de platformer Kirby Star Allies een bijzonder geschikt Nintendo Switch spel.

Nintendo heeft ook twee Nintendo Labo pakketten uitgebracht voor de Switch. Dit zijn kartonnen bouwplannen waarmee spelers via gedetailleerde en overzichtelijke aanwijzingen op het Switch-scherm hun eigen objecten kunnen bouwen, zoals een robotpak, een vishengel en een piano. Met bijgeleverde spellen kan er vervolgens met deze kartonnen bouwprojecten gespeeld worden.

Eind 2018 verschijnen twee andere grote games voor de Switch. In december komt Super Smash Bros. Ultimate uit, een ultieme versie van het populaire vechtspel waarin talloze Nintendo-personages het tegen elkaar opnemen. Er zitten wel meer dan zestig speelbare personages in de game. Eind dit jaar verschijnen ook Pokémon: Let’s Go, Pikachu! en Pokémon: Let’s Go, Eevee!, een nieuw soort Pokémon-avontuur waarbij spelers van de mobiele game Pokémon Go hun zakbeestjes over kunnen zetten naar de games op de Switch.

Hoewel de Switch vooral uitblinkt in games van Nintendo zelf, brengen ook steeds meer andere uitgevers hun spellen naar het platform. Zo is FIFA elk jaar verkrijgbaar en zijn ook populaire shooters als DOOM en Wolfenstein 2: The New Colossus op de Switch uitgebracht. De populaire futuristische voetbalgame Rocket League is op de Switch verschenen en het epische fantasiespel The Elder Scrolls V: Skyrim heeft een prima versie op de console. Tot slot is ook de immens populaire battle royale-shooter Fortnite gratis te downloaden via de Switch eShop.