Geplaatst op Geef een reactie

Voordelen computermuis!!!

Wat is een computermuis?

Een computermuis wordt gebruikt om de cursor op je computerscherm met handbewingen te sturen. Er bevindt zich op een muis minimaal één drukknop, maar meestal zijn er meerdere knoppen aanwezig. De naam muis is bedacht vanwege de treffende gelijkenis met het knaagdiertje.

Je kunt je computer trouwens ook zonder muis bedienen, op verschillende manieren. Zoals bijvoorbeeld door middel van een trackball, een tekentablet, touchpads en touchscreens. Toch blijkt dat voor veel mensen de oude vertrouwde computermuis nog altijd het beste werkt.

Eigenschappen van een computermuis

Allereerst is daar de keuze voor een bedrade of draadloze computermuis. Kies je voor een draadloze muis dan heb je veel meer bewegingsvrijheid als je aan je computer werkt. Bij een draadloze muis heb je de keuze uit een muis die werkt op batterijen of op een oplaadbare accu. Er bestaan verschillende vormen van draadloos, zoals infrarood, bluetooth en 2,4GHz radiofrequentie. Als je muis voorzien is van een batterij-indicator, kun je goed in de gaten houden hoe het met de batterijstatus gesteld is

Een bedrade computermuis kun je op twee manieren aansluiten op je computer: via PS/2 of via USB. Vaak beschikt de muis ook over een PS/2 naar USB adapter, zodat je hem altijd op je computer aan kunt sluiten. Tegenwoordig is USB in elk geval de standaard en komt PS/2 nagenoeg niet meer voor.

Met een scrollwiel kun je gemakkelijk op het beeldscherm naar beneden scrollen. Je hoeft dan niet iets vast te klikken op het scherm en vervolgens naar beneden te bewegen; je draait gewoon aan het wieltje. Vaak kun je door op het scrollwiel te drukken hem ook nog als extra knop gebruiken. Naast verticaal scrollen, zijn er ook muizen waarmee je horizontaal kunt scrollen. Zo’n muis bevat dan sidescroll. Ook dit wieltje kun je indrukken en als extra knop gebruiken.

Beschikt je computermuis over programmeerbare knoppen, dan kun je zelf functies aan die knoppen toewijzen. Denk daarbij aan het starten van je computer of het afsluiten van een programma. De meeste computermuizen zijn zowel voor links- als rechtshandigen, maar er zijn ook muizen die specifiek voor een links- of rechtshandig persoon ontwikkeld zijn.

Soorten computermuizen

Mechanische muis

Bij een mechanische muis bevat de muis een balletje onderin die de beweging aan twee assen doorgeeft. Het nadeel hiervan is dat vuil zich ophoopt aan de assen waarover de bal rolt, zodat je hem regelmatig schoon moet maken.

Optische muis

Een optische muis beschikt over een laser of led-lampje onderin de muis. De computermuis kan dan aan de weerkaatsing van het licht zien hoeveel en waarheen er bewogen is. Zo’n muis werkt dan ook een stuk nauwkeuriger en is heel wat minder gevoelig voor vuil. Toch kleeft aan deze muis ook een nadeel, want sommige gebruikers vinden dat een optische muis te snel beweegt. Gelukkig kun je bij veel optische muizen de nauwkeurigheid aanpassen en zelf bepalen hoe snel hij beweegt. Overigens worden computermuizen met een balletje niet veel meer verkocht en de standaard is tegenwoordig dan ook een muis die gebruikmaakt van lasertechniek.

Gaming computermuis

Er bestaan ook muizen voor speciale groepen mensen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een muis die perfect geschikt is om mee te gamen. Vaak beschikt zo’n muis over extra knoppen, waardoor de besturing voor jou als speler makkelijker wordt. Handig als je op je pc veel en vaak 3D-games speelt.

Ergonomische computermuis

Een ergonomische muis is vooral prettig als je RSI-klachten hebt of deze juist wil voorkomen. Je hand komt met een ergonomische muis in een andere positie te liggen zodat er minder wrijving voor je pols of elleboog wordt veroorzaakt. Vergeet daarbij overigens ook je toetsenbord niet. Een goede ergonomische muis is met name ideaal in combinatie met een compact toetsenbord.

Geplaatst op Geef een reactie

Voordelen Gaming muis!!!

Een gaming muis is een muis die speciaal is ontwikkeld voor gamers. Een gaming muis heeft veel meer functies dan een gewone muis.

Een gaming muis beschikt bijvoorbeeld over programmeerbare knoppen die je zeer goed kunnen helpen in games. Zo kun je bijvoorbeeld vaardigheden op je muis zetten en deze ook met je muis uitvoeren.

De DPI en sensor van een game muis zijn ook beter ontwikkeld om meer precisie te hebben in games. Dit komt heel goed van pas in FPS (First person shooter) games waarbij je een heel goede precisie moet hebben om je tegenstanders te kunnen verslaan.

Waarom een gaming muis?

Een game muis heeft alles wat je nodig hebt om je favoriete games te spelen. Stel je voor dat je csgo of Call of duty zit te spelen.

Je wilt graag iemand gaan snipe maar je sensitivity is te hoog. Met een gaming muis die speciaal is voor FPS kan je de sniper knop drukken waardoor je Sensitivity (hoe snel je muis beweeg of wel DPI) veranderen in enkele sec waardoor je meteen een lage sensitivity krijgt die je zelf instelt om te snipe.

Niet alleen maar dat maar je kan ook alle wapens die je hebt op andere knoppen zetten op je muis waardoor je minder je toetsenbord hoeft te gebruiken.

Games zoals MMORPG en moba games maken gebruik van meer knoppen. Daarom is het handig dat je muis 10+ knoppen heeft om al je vaardigheden hierop te kunnen uitvoeren.

Voordelen gaming muis

  1. Betere DPI, gaming muizen hebben uitstekende dpi waaruit je kunt kiezen. De dpi zorgt ervoor dat je muis sneller of langzamer beweegt op de scherm waardoor je meer of minder bewegingen hoeft te doen met je hand.
  2. Sensor speciaal voor gamers. De sensor van deze game muizen zijn ook optimaal gemaakt voor nauwkeurigheid in games.
  3. Programmeerbare knoppen is een van de meest belangrijke punten voor pc gamers. Deze knoppen kunnen in veel situaties van pas komen. Als je snel vaardigheden moet uitvoeren en je wilt graag niet je toetsenbord gebruiken of als je snel een van je grenades bij een game moet gooien. Dit kan allemaal heel gemakkelijk met een game muis die beschikt over programmeerbare knoppen.

Over Razer

Razer is een van ‘s werelds meest herkenbare en best presterende game merken en wordt ook beschouwd als een van de pioniers van esports, evenals een van de grootste merken in esports van vandaag. De oprichter, Min-Liang Tan, is de bijnaam achter Razer en regisseert en overziet het ontwerp en de ontwikkeling van al zijn producten.

Over Logitech

Het bedrijf ontwikkelt en verkoopt persoonlijke randapparatuur voor pc-navigatie, video communicatie en samenwerking, muziek en slimme woningen. Dit omvat producten zoals toetsenborden, muizen, tablet accessoires, webcams, Bluetooth-luidsprekers, universele afstandsbedieningen en meer.

De naam Logitech is afgeleid van het Franse woord voor software, “logiciel”. In Japan is Logitech opgericht als Logicool om conflicten met het merk Logitec te voorkomen.

Geplaatst op Geef een reactie

Voordelen desktop!!!

Pc staat voor Personal Computer en wordt ook vaak computer of desktop pc genoemd. Met een pc kun je allerlei activiteiten uitvoeren. Zoals bijvoorbeeld je administratie bijhouden, het typen van brieven of andere documenten, het spelen van spelletjes, het lezen en versturen van e-mails, het bewerken van foto’s en video’s en het surfen op het internet.

In de basis is computer de naam voor de kast waar alle onderdelen inzitten, zoals de harde schijf en de processor. Maar als je het hebt over een pc of computer, bedoel je eigenlijk altijd het geheel; dus de kast, het beeldscherm, het toetsenbord en de muis. Een pc bevat altijd een aantal vaste onderdelen, zoals de harde schijf, de processor, de voeding, een moederbord, het geheugen, een geluidskaart en videokaart, een intern modem en allerlei aansluitmogelijkheden voor randapparatuur.

Een pc is tegenwoordig voor iedereen te gebruiken, met name door de ontwikkeling van besturingssystemen zoals bijvoorbeeld Windows of Mac OS X. Zo’n systeem zorgt ervoor dat je de pc en de programma’s die erop staan kunt opstarten en vervolgens allerlei handelingen op en met het apparaat kunt verrichten.

Ga je een computer kopen, dan is de belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen: waar ga ik mijn pc voor gebruiken? Voor bepaalde zaken heb je namelijk specifieke onderdelen of eigenschappen nodig. Als je pc die niet bevat, kun je daardoor misschien niet de dingen doen die je wilde doen. Het is dan ook goed om te weten welke eigenschappen een pc kan bevatten. We geven je daarom hieronder meer uitleg over de belangrijkste features van een pc.

Besturingssysteem

Elke desktop pc moet voorzien zijn van een besturingssysteem, anders kan je er (als leek) niets mee doen. Er bestaan verschillende soorten besturingssystemen. De bekendste leverancier daarvan is Microsoft Windows, waar op dit moment verschillende mogelijkheden in zijn: Windows 7, Windows 8 en Windows 10. Een pc met zo’n besturingssysteem wordt ook wel een Windows pc genoemd. Een heel ander besturingssysteem is Mac OS X van Apple. Dit is een ander type computer waarbij ook nooit de term pc gehanteerd wordt. Oorspronkelijk werden Apple-computers ontwikkeld voor de grafische markt, maar tegenwoordig zijn er ook veel consumenten die deze apparaten aanschaffen.

Processor

Elke pc beschikt over een processor, het kloppend hart dat bij alle handelingen die je op je computer uitvoert gaat rekenen. Je kunt het dan ook wel het rekencentrum van je pc noemen. De meeste pc’s zijn tegenwoordig uitgerust met een processor van AMD of Intel. Hoe beter de processor van je desktop pc is, hoe meer je ermee kan doen.

Geheugen

Ook het (interne) geheugen van een pc is van invloed op de prestaties en de te leveren snelheid. Om een beetje soepel te kunnen werken, wordt een werkgeheugen van minimaal 2 GB aangeraden. Ben je een gamer of videobewerker en gebruik je je pc dus veel intensiever, dan kom je al snel uit bij 4 GB of 8 GB aan geheugen. Hoe beter het geheugen is, hoe meer programma’s je tegelijk kunt laten draaien en hoe meer bewerkingen je tegelijkertijd kunt doen.

Opslagcapaciteit

De opslagcapaciteit van een computer is de schijfruimte die je hebt voor al je bestanden. Dat is niet alleen voor bijvoorbeeld de bestanden die je er zelf op zet (foto’s, video’s en documenten) maar ook voor de software die op je pc aanwezig is. Bij normaal gebruik van een pc zal een opslagcapaciteit van 256 GB meer dan voldoende zijn. Ben je vooral druk met videomontage of bewaar je veel foto’s en video’s op je pc, dan is het aan te raden om voor een grotere opslagcapaciteit te kiezen.

Opslagtype

Naast de opslagcapaciteit is het opslagtype van belang. Er bestaan over het algemeen twee type SSD (Solid State Drive) en HDD (Hard Disk Drive). Wil je o.a. direct toegang tot je PC zonder dat je hoeft te wachten op het opstarten, kies dan voor een PC met een SDD. Bij een PC met een HDD duurt het opstarten wat langer.

Videokaart of grafische kaart

Een videokaart zorgt ervoor dat beeldsignalen worden doorgestuurd naar de monitor van je pc. Een videokaart bevat extra reken- en geheugenchips die je computer helpen bij het tonen van ingewikkelde beelden. Zoals bijvoorbeeld bij driedimensionale computerspellen. Soms zit een videokaart al geïntegreerd in het moederbord van de pc die je koopt. Zo’n onboard videokaart heeft meestal geen aparte geheugenchips en maakt gewoon gebruik van het werkgeheugen van de pc zelf. Je kunt vaak wel extra videokaarten aan je pc toevoegen.

Snelheid harde schijf

Hoe sneller je harde schijf is, hoe minder tijd hij nodig heeft om data te lezen en te schrijven. De harde schijf snelheid wordt aangeduid in rpm, het aantal rotaties per minuut. Tegenwoordig is 5400 of 7200 rpm een vrij normale snelheid. Bij intensief harddiskgebruik wordt een hogere snelheid aangeraden.

Monitor

Er bestaan tegenwoordig meerdere soorten computers of pc’s. De pc zoals we tot nu besproken hebben, valt in de categorie traditionele desktop pc. Een workstation lijkt veel op een desktop pc, maar die is meestal bedoeld voor professionals die met applicaties werken die veel rekenkracht vereisen. Een mini pc daarentegen is met name ontwikkeld als antwoord op de traditionele grote kasten op of onder bureaus. Het zijn meestal kleine vierkante blokjes of platte apparaten die heel wat minder ruimte bij je werkplek in beslag nemen. Een all-in-one pc ligt daar weer in het verlengde van, want dat is een computer en beeldscherm in één.Het klinkt wellicht vreemd, maar het is niet altijd vanzelfsprekend dat er bij je pc ook een monitor wordt geleverd. Houd daar dus rekening mee als je je computer gaat kopen. Zit er wel een scherm bij, kijk dan ook even naar de beeldschermresolutie. Hoe meer beeldpunten er op het scherm weer te geven zijn, hoe scherper de details zijn en hoe beter het beeld eruit ziet. De videokaart moet dan wel dezelfde resolutie ondersteunen als het beeldscherm, anders wordt het beeld alsnog niet goed weergegeven. Je kunt ervan uitgaan dat dit bij de aanschaf van een complete pc op elkaar is afgestemd. Koop je bepaalde onderdelen los, let dan goed op de compatibiliteit.

Geplaatst op Geef een reactie

PlayStation 5, dé game console van de toekomst

Hoewel de PlayStation 5 nog niet in zijn totaliteit is onthuld en er nog veel vragen zijn, weten we op het moment al veel over wat het systeem te bieden heeft. De PlayStation 5 belooft een futuristisch systeem te worden dat de gamewereld op zijn kop moet gaan zetten. Wij leggen je hieronder uit waarom.

Dualsense

Het eerste wat opvalt aan de nieuwe PlayStation is de gloednieuwe controller van de PlayStation 5, ook wel bekend als DualSense. Het is een compleet nieuwe naam voor ontwikkelaar Sony, want in het verleden kregen de controllers altijd de naam DualShock. De reden voor de nieuwe naam heeft een goede reden. Zoals de naam al doet vermoeden, draait de controller om gevoel.

De PS5 controller maakt gebruik van haptische feedback, een techniek die ervoor zorgt dat je tijdens het gamen realistische vibraties voelt bij het overhalen van de trekkers. Haptische feedback kun je bijvoorbeeld al kennen via de film Ready Player One, waarin haptische feedback pakken worden gedragen om de spelervaring realistischer aan te laten voelen. De DualSense doet hetzelfde, maar dan voor je handen.

Volgens Sony moet je via haptische feedback kunnen voelen wanneer je door modder loopt of wanneer je door gras rent. Ook zou het overhalen van de trekker precies kunnen nabootsen hoe het voelt om een pijl af te vuren. Het klinkt indrukwekkend en zodra je later dit jaar zelf met de controller aan de slag kunt, zal blijken hoe goed je die haptische feedback zelf kunt ervaren.

 3D Audio

Niet alleen je handen moeten op futuristische wijze plezier beleven met de PlayStation 5. Sony wil hetzelfde realiseren voor je gehoor. Het bedrijf ziet audio deze generatie als het geheime wapen en wil met 3D Audio een grote indruk achterlaten. Sterker nog, Sony is uit op revolutie wat betreft audio.

Met een nieuwe techniek moet de PS5 het mogelijk maken om ieder geluidseffect individueel af te spelen. Hierdoor hoor je niet constant hetzelfde geluid dat op repeat staat, maar is de audio voor iedereen uniek.

Als voorbeeld noemt Sony regendruppels. Met de nieuwe technologie van de PS5 zou je regendruppels in theorie individueel in kunnen stellen, zodat spelers deze vanuit allerlei verschillende hoeken op onregelmatige wijze horen. Dit zou een nieuwe dimensie aan games moeten toevoegen.

Al moet wel vermeld worden dat het nog een tijdje kan duren voordat deze technologie helemaal naar behoren werkt. Sony heeft al wel aangegeven dat er via koptelefoons en oortjes al veel mogelijk moet zijn. Voor speakers zal het proces wat langer gaan duren.

De SSD

Wat niet lang zal duren is het laden van games. Sony heeft de PS5 voorzien van een supersnelle SSD die korte metten moet gaan maken met laadtijden. Deze SSD zal 825 GB opslagruimte hebben, wat op het eerste gezicht best klein lijkt als je dit vergelijkt met de grootte van hedendaagse games. Door een nieuwe vorm van compressie zou dit gelukkig mee moeten vallen, maar dat moeten we natuurlijk eerst nog zien.

Wat wel al bewezen is, is de snelheid van de SSD die het beste vergeleken kan worden met een Formule 1-wagen. Een test achter gesloten deuren liet, via inmiddels verwijderde beelden, zien hoe snel de PS4-game Marvel’s Spider-Man werd ingeladen op de PS5. In 0.7 seconden kon de open wereld van Spidey betreden worden, terwijl de PS4 over dezelfde laadtijd een goede 15 seconden doet.

Door de SSD van Sony moeten laadtijden verleden tijd gaan worden en zou zelfs gamedesign op de schop kunnen. Ontwikkelaars hoeven door de SSD namelijk geen speciale stukken meer te ontwikkelen die spelers vertragen tot de rest van een level of wereld is ingeladen. De SSD moet dit in een fractie van een seconde kunnen doen en daardoor is er meer ruimte voor toffe gameplay.

Ray tracing (en tot 8K-resolutie)

Een nieuwe generatie betekent natuurlijk ook dat de grafische pracht en praal van games verder wordt opgeschroefd. Dat is voor de PS5 niet anders, want deze gaat nu native 4K HDR ondersteunen. Waar de PS4 Pro dit zo goed mogelijk nabootste was er officieel nog geen sprake van 4K. Daar komt straks dus verandering in.

Sony doet er zelfs een stapje bovenop en belooft zelfs 8K-ondersteuning voor televisies die deze mogelijkheid al hebben. Dit aantal zal alleen nog heel klein zijn, dus richten we ons specifiek op 4K-ondersteuning. Dat is inmiddels de standaard geworden en het is dan ook logisch dat de PS5 voorzien is van een 4K Blu-ray speler.

Wat misschien wel interessanter is en ervoor zorgt dat we van een futuristisch snufje mogen spreken betreffende de grafische kwaliteit van de PS5 is het zogeheten ray tracing. Dit betreft een techniek die de lichtinval bij games compleet op de schop neemt en realistischer na weet te maken.

Games zien er hierdoor nog beter uit, waarbij je bijvoorbeeld lichtreflecties kunt zien in spiegels, regenplassen of zelfs waterdruppels. Minecraft heeft bijvoorbeeld al ray tracing op PC en het verschil is enorm groot. Het lijkt zelfs een compleet nieuwe titel te zijn geworden. PS5 games die ray tracing gebruiken zullen er eveneens voor moeten zorgen dat je kin op de grond ligt van verbazing.

Backwards compatibility

De laatste feature die de PS5 een machine van de toekomst maakt, is backwards compatibility. Hoe ironisch het ook lijkt, toch is het mogelijk om oudere games af te spelen op je nieuwe console. Dit zal veel gamers blij maken. Hoewel backwards compatibility voor nu alleen van toepassing is op een groot deel van de PS4-catalogus, is er altijd nog de mogelijkheid dat dit uitgebreid gaat worden.

Zoals de naam al doet vermoeden, kan je via backwards compatibility games spelen die je al voor de PS4 hebt. Dit betekent dat je vanaf het eerste moment dat je de nieuwe console in huis haalt al een grote catalogus aan games hebt die je kunt spelen. Deze kennen natuurlijk geen grote veranderingen van het origineel, maar zullen wel profijt hebben van de snelle SSD en de verbeterde grafische kracht van de console.

Neem Cyberpunk 2077 als voorbeeld. Deze kun je vanaf september alvast spelen op de PS4 en zodra de PS5 uitkomt kun je de game daar verder op spelen met betere graphics en snellere laadtijden, mits de game ondersteund wordt natuurlijk.

Exclusieve games

Inmiddels zijn we een aantal weken verder en is het duidelijk welke games we kunnen verwachten op de PlayStation 5. Zo zagen we de nieuwe Ratchet & Clank, genaamd Rift Apart, komt Horizon Forbidden West volgend jaar uit en zagen we uit het niets Spider-Man Miles Morales voor later dit jaar.

Met deze games komen we dan ook bij het volgende punt, namelijk het feit dat Sony een bak aan exclusieve titels heeft die op het moment ongeëvenaard zijn. Klapper naar klapper komt uit op de console en dankzij de nieuwe SSD kunnen de games van Sony profiteren van nog meer voordelen. Hiervan hebben we al voorbeelden gezien in de trailer van Ratchet & Clank: Rift Apart en Spider-Man: Miles Morales.Geplaatst op Geef een reactie

Monitor, een scherm met een snelle reactie tijd!!!!

Het is niet eenvoudig om de beste monitor te kopen. Het aanbod is groot, dus je zult moeten weten wat je nodig hebt voor je monitoren vergelijken gaat. Of je nu op zoek bent naar het beste beeldscherm of juist op zoek bent naar een goedkope pc monitor, wij geven je de tips die nodig hebt tijden het beeldscherm kopen.

Wat is een monitor?

Met een computer kopen ben je er niet: je hebt uiteraard ook een monitor nodig. Een monitor noemen we in het Nederlands ook wel beeldscherm. Er is veel keuze bij het kopen van een computerscherm, zowel qua formaat als prijsklasse. Of je nu een goedkoop beeldscherm zoekt of een professioneel scherm voor beeldbewerking, er is altijd een monitor die bij je past.

Welke soorten monitor zijn er?

Een belangrijk onderscheid op het gebied van monitoren is de gebruikte beeldtechniek. Hoewel vrijwel alle monitoren die je tegenwoordig kunt kopen vallen onder de noemer LCD-scherm waarbij het beeld gevormd word door vloeibare kristallen, zijn er daarbinnen drie verschillende technologieën met ieder hun eigen voor- en nadelen. Wil je een LED scherm kopen, onthoud dan dat LED geen specifieke schermtechnologie is, maar slaat op de gebruikte backlight waarbij het scherm wordt verlicht door LEDs. Tegenwoordig gebruikt ieder scherm LEDs als backlight en kun je ieder LCD-scherm ook een LED-scherm noemen.

De eerste beeldtechnologie is Twisted Nematic (TN). TN-panelen hebben als voordeel dat ze goedkoop én snel zijn. Daar staat tegenover dat de inkijkhoeken en kleurechtheid niet heel goed zijn. Een paar jaar geleden was vanwege de prijs vrijwel iedere consumentenmonitor voorzien van een TN-paneel. Tegenwoordig zijn de andere beeldtechnologieën goedkoper geworden, waardoor je TN tegenwoordig in de echte onderkant van het aanbod tegenkomt. Er is echter één uitzondering op die regel en dat is de gamingmonitor. TN is nog altijd de snelste beeldtechnologie en voor de professionele gamer telt iedere ms (milliseconde). Daarom zijn er ook duurdere gamingschermen met een TN-paneel te koop.

De tweede beeldtechnologie is In-Plane Switching oftwel IPS. Ten opzichte van TN heeft IPS een hoop voordelen. Zo zijn de kleurweergave en inkijkhoek uitstekend. IPS-schermen zijn daarom dé keuze voor als je foto’s of video’s wilt bewerken. Naast IPS kun je ook PLS (Plane Line Switching) en AHVA (Advanced Hyper-Viewing Angle) tegenkomen. Deze twee beeldtechnologieën lijken zo veel op IPS dat je ze gewoon onder IPS kunt scharen. IPS-schermen zijn langzamer dan TN-schermen, al worden ze wel steeds sneller en zijn er inmiddels ook gamingschermen met een IPS-paneel. Voor alledaags computergebruik zijn ze echter meer dan snel genoeg. Heb je geen specifieke voorkeuren, probeer dan zeker een IPS-scherm te kopen.

Tot slot is VA (Vertical Alignment) – en dan met name de variant AMVA (Advanced Multi-domain Vertical Alignment) – nog een derde beeldtechnologie die je vaak tegenkomt. De VA-technologie ligt qua prijs tussen TN en IPS in. Ook technisch is dat gedeeltelijk zo, want de inkijkhoek en kleuren zijn veel beter dan bij TN, maar minder goed dan IPS. Het grootste voordeel van VA is een extreem diepe zwartwaarde en een hoog contrast; die goede zwartwaarde is bijvoorbeeld interessant als je veel films kijkt.

Welke eigenschappen heeft een PC scherm?

Een belangrijke aankoopoverweging van een computerbeeldscherm is natuurlijk het fysieke beeldformaat. Daarnaast zijn de resolutie en de aansluitingen belangrijke aankoopoverwegingen.

Met de resolutie bedoelen we het aantal beeldpunten dat een beeldscherm heeft in de breedte en hoogte, bijvoorbeeld 1920 x 1080 pixels. Hoe hoger deze resolutie is, hoe scherper het beeld zal zijn. Al speelt bij de scherpte het fysieke formaat natuurlijk ook mee. Een resolutie van 1920 x 1080 noemen we ook wel Full HD. Er zijn ook hogere resoluties zoals 2550 x 1440 pixels, ook wel WQHD genaamd. De echte overtreffende trap is UHD of 4K dat 3840 x 2160 pixels bied. Een 4K-scherm is vier keer zo scherp als een Full HD-scherm, wat zeker bij grotere beeldformaten vanaf 27 inch een groot voordeel is. Bij grotere Full HD-schermen kun je vanaf een normale kijkafstand namelijk de pixels zien. Dus ben je op zoek naar een groter scherm, ga dan zeker een 4K monitor kopen.

Let bij de aanschaf van een scherm zeker ook op het aantal en type aansluitingen. Uiteraard kun je blind een monitor met HDMI kopen en doorgaans zal je computer ook van HDMI voorzien zijn. Toch is het handig om naast HDMI ook te controleren of je scherm voorzien is van DisplayPort. DisplayPort is net als HDMI een digitale beeldaansluiting. Maar waar HDMI vooral voor de huiskamer bedoeld is, moet DisplayPort dé aansluiting voor de pc worden. Koop als het even kan een beeldscherm met meerdere DisplayPort- en/of HDMI-aansluitingen. Dan kun je ook je laptop of spelcomputer aansluiten zonder dat je de pc hoeft los te koppelen.

Ten opzichte van HDMI heeft DisplayPort als voordeel dat de aansluiting meer bandbreedte heeft voor een hogere verversingssnelheid waardoor er meer beelden per seconde getoond kunnen worden. Ga je een 144hz monitor kopen voor gaming, dan zal een dergelijk scherm zeker van DisplayPort voorzien zijn. Let er op of je pc ook voorzien is van de juiste DisplayPort-aansluiting. Heb je een snel 144Hz-gamingscherm gekocht, dan kun je die snelheid ook bij je normale werkzaamheden gebruiken. Via de beeldscherminstellingen van Windows 10 kun je de gebruikte verversingssnelheid van je beeldscherm instellen. Standaard zal dit 60 Hz zijn, maar bij een snel scherm kun je ook 120 of 144 Hz kiezen, wat zorgt voor een net wat vloeiendere beeldweergave.

Welk formaat heb je nodig?

De belangrijkste aankoopoverweging bij het kiezen van een nieuw beeldscherm is het formaat. Een te groot beeldscherm bestaat eigenlijk niet, maar uiteraard geldt wel dat een grote monitor meer kost. Ben je op zoek naar een normaal beeldscherm en wil je niet teveel uitgeven, let er dan bijvoorbeeld op dat je beeldscherm 24 inch is (minimaal).

Koop zeker geen kleiner scherm, want dan heb je kans dat je een te kleine monitor koopt. Grotere schermen zijn tegenwoordig een stuk betaalbaarder dan een paar jaar geleden. Kies als het even kan daarom voor een groot beeldscherm, zo is het prettig als je beeldscherm 27 inch is. Op een dergelijk scherm kun je alles beter zien en je kunt bovendien eenvoudiger met meerdere vensters naast elkaar werken. 

Groter kan natuurlijk altijd: zo is een 32 inch pc monitor niets raars meer. Kies je voor een grotere maat dan 24 inch, zorg er dan voor dat de resolutie hoger is dan Full HD (1920 x 1080). Doe je dat niet, dan heb je de kans dat het beeld niet scherp genoeg is.

Zo kies je het beste computerscherm

Ga je een nieuw scherm kopen, dan zul je eerst het gebruiksdoel moeten bepalen. Ga je een beeldscherm gebruiken voor doorsnee kantoorwerk of ga je foto’s en video’s bewerken? Bij doorsnee kantoorgebruik kun je gerust voor een doorsnee 24inch-scherm kiezen, al is de iets duurdere IPS-technologie vanwege de hogere inkijkhoeken wel prettig. Ga je foto’s of video’s bewerken, dan kies je sowieso voor IPS-technologie. Ook een maatje groter in combinatie met een hogere resolutie is dan prettig. Zo kun je meer informatie tegelijkertijd op je scherm tonen.

Heb je behoefte aan het tegelijkertijd tonen van meer informatie, maar heb je al een scherm? Denk er dan eens aan om er nog een scherm bij te kopen. Zo kun je werken met een dubbel scherm waardoor je meer informatie in beeld hebt. Je kunt dan ook informatie eenvoudig ordenen door bijvoorbeeld je browser op het ene en je tekstverwerker op het andere scherm te gebruiken.Let bij het displays kopen ook op de ergonomie. Niets is zo vervelend als een stapeltje boeken onder je scherm leggen om het scherm op de juiste hoogte te gebruiken. Dat is bovendien extra onhandig als meerdere mensen hetzelfde scherm gebruiken. Overweeg daarom een iets duurder scherm met een in hoogte verstelbare voet. Veel duurder hoeft dat niet te zijn, vaak gaat het om enkele tientjes.

Ben je een gamer, kies dan voor een speciaal gaming beeldscherm. Ten opzichte van een normaal scherm heeft een game monitor een aantal eigenschappen die belangrijk zijn voor gamers. Zo ondersteunt een game beeldscherm een hogere verversingsnelheid van 120 of 144 waardoor er meer beelden per seconde getoond kunnen worden ten opzichte van een normaal scherm. Om vloeiende beelden mogelijk te maken ondersteunen gaming schermen doorgaans AMD FreeSync of NVIDIA G-Sync.

Beide technieken zorgen voor vloeiende beelden door optimaal samen te werken met je grafische kaart. Welke techniek je nodig hebt, hangt van je grafische kaart af. Heb je een kaart met AMD-chipset, zoek dan naar FreeSync, terwijl gamers met een NVIDIA-kaart naar G-Sync zoeken. Er is wel één maar: G-Sync-ondersteuning is flink duurder dan FreeSync-ondersteuning. Een FreeSync-scherm werkt ook gewoon in combinatie met een NVIDIA-kaart, maar kan dan de beelden niet vloeiend maken als de grafische kaart het echt zwaar krijgt.

Geplaatst op Geef een reactie

Nintendo Switch, de beste console van Nintendo!!!

De Nintendo Switch is de nieuwste console van Nintendo en laat je zowel thuis op de televisie als onderweg op het apparaat zelf games spelen. Stel, je wilt een Nintendo Switch kopen: waar moet je dan op letten? Wat zijn goede tips om rekening mee te houden? In welke gevallen kun je het beste deze nieuwe console van Nintendo kopen? Dit artikel legt het allemaal uit.

Wat is een Nintendo Switch?

De Nintendo Switch is de nieuwste spelcomputer van Nintendo. Het apparaat kwam begin 2017 uit en is inmiddels uitgegroeid tot een groot succes. De console is zo opvallend omdat het de reguliere console-ervaring combineert met handheld gaming.

Dat betekent dat je de Switch via een bijgeleverde ‘dock’ thuis op je televisie kunt aansluiten, maar hem daar ook altijd uit kunt halen en op het scherm van het apparaat zelf verder kunt game, waar je maar wilt: in het openbaar vervoer, op school of op kantoor. Daarmee combineert Nintendo als het ware zijn gebruikelijke consoles en kun je de Switch vergelijken met zowel de Nintendo Wii en GameCube als de Nintendo Gameboy en 3DS, de populaire handhelds van Nintendo.

De Switch blinkt net als elke nieuwe Nintendo spelcomputer uit in games die door het Japanse bedrijf zelf worden gemaakt. Bekende series als Super Mario, The Legend of Zelda, Super Smash Bros. en Pokémon zijn allemaal beschikbaar op het platform, of komen binnenkort uit. Deze games zijn vaak geschikt voor alle leeftijden. Ze zijn niet zó gewelddadig dat kinderen er niet van kunnen genieten, maar bieden vaak ook genoeg uitdaging om volwassenen te vermaken. Daarbij zullen veel volwassen gamers die zijn opgegroeid met Nintendo de nostalgische gevoelens die men krijgt tijdens het spelen van deze games kunnen waarderen.

Waar moet je op letten als je een Switch koopt?

Er zijn verschillende manieren om te gamen op de Switch

Je kunt de Switch op allerlei manieren gebruiken. Je kunt hem plaatsen in het ‘dock’, dat met een HDMI-kabel (bijgeleverd met de console) aangesloten zit aan de televisie. Zo kun je op tv gamen. Je kunt hem daarnaast ook als handheld gebruiken en overal waar je wilt verder spelen. Mocht je dit overigens de belangrijkst eigenschap van een spelcomputer vinden, dan kun je misschien beter een Nintendo 3DS of 2DS kopen. Wanneer je met de Switch op de televisie aan het spelen bent, hoef je de Switch alleen maar uit het dock te schuiven en kun je meteen verder spelen op het scherm van de Switch zelf. Achter op de Switch zit ook een uitklapbare standaard waarmee je hem overal kunt neerzetten.

Qua besturing geldt hetzelfde: er zijn vele manieren om games te spelen. Aan de Switch zitten twee ‘Joy-Cons’ vast: kleine afstandsbedieningen met knoppen die je eraf kunt schuiven. Je kunt ze ook in een Joy-Con Grip plaatsen die bij de console geleverd wordt om zo een ‘normale’ controller te maken. Je kunt de Joy-Cons tevens op de console laten zitten en op het Switch-scherm zelf spelen. Ook is het mogelijk om een Pro Controller te kopen. Deze controller lijkt qua design meer op de controllers van andere spelcomputers.

De Switch heeft een online eShop

Wanneer de Switch verbonden is met internet, kun je online winkelen via de Nintendo eShop. Dit is een online Nintendo shop waar je diverse games kunt vinden, zowel spellen die ook fysiek in de winkels verkrijgbaar zijn als unieke, kleinere titels die alleen gedownload kunnen worden. Betalen voor deze games kan onder andere via PayPal of creditcard, maar je kunt ook een Nintendo eShop Card kopen om je tegoed aan te vullen.

Nintendo Switch bundel

Er zijn verschillende Nintendo Switch-bundels verkrijgbaar om uit te kiezen. Sowieso kan er gekozen worden tussen een Switch met grijze Joy-Cons en een Switch met een blauwe en rode Joy-Con. Deze hebben geen verschil in functie, het verschil is puur esthetisch. Daarnaast zijn er bundels met games verkrijgbaar, waaronder bundels met de populaire games Super Mario Odyssey en The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Soms zijn deze aantrekkelijk geprijsd, waardoor de uiteindelijke Nintendo Switch prijs goedkoper uit kan vallen.

Multiplayer op de Switch

Zoals elke console geeft de Switch spelers de mogelijkheid om zowel lokaal als online multiplayer met en tegen andere gamers te spelen. Er zijn diverse games die om dit soort gameplay draaien. Het leuke van de Switch is dat je bij aankoop van de console zelf in principe al gereed bent voor lokale multiplayer: schuif de Joy-Cons eraf en geef er eentje aan een andere speler. Zo hebben beide spelers een remote en kan iedereen meteen samen aan de slag.

Ook is het mogelijk om online te gamen, zolang er een internetverbinding (via wifi) is. Op moment van schrijven is het, in tegenstelling tot de concurrentie, nog kosteloos om online te kunnen gamen. Met ingang van september 2018 kost het 19,99 euro per jaar (of 3,99 euro per maand). Voor dat geld kunnen alle games die daar geschikt voor zijn online gespeeld worden en krijgen abonnees ook toegang tot een scala aan oude Nintendo-games die verschenen zijn op de NES, een console uit de jaren ’80 en ’90.

Verschillende multiplayergames hebben diverse online opties op de Switch. Voor sommige games, zoals Splatoon 2, kun je een losstaande en gratis app voor op de smartphone downloaden om zo in contact te komen met andere spelers. In andere games, zoals Fortnite, is het mogelijk om een koptelefoon in de Switch te pluggen en zo contact met spelers te onderhouden.

De beste Nintendo Switch games

Er is al een groot scala aan uiteenlopende games voor de Switch verkrijgbaar. De meest populaire titels zijn de grote singleplayer-avonturen. Zo kun je The Legend of Zelda: Breath of the Wild kopen, en kun je voor de Nintendo Switch Mario’s nieuwe game Super Mario Odyssey aanschaffen. Zelda geeft spelers ongekende vrijheid in een gigantische, fantasievolle wereld, terwijl Super Mario Odyssey een kleurrijke, avontuurlijke platformervaring is. Voor fans van multiplayergames kan er met verf geschoten worden in het vrolijke Splatoon 2, met karts geracet worden in Mario Kart 8 Deluxe en gevochten worden met personages die springveren als armen hebben in Arms. Voor de jongere gamers is de platformer Kirby Star Allies een bijzonder geschikt Nintendo Switch spel.

Nintendo heeft ook twee Nintendo Labo pakketten uitgebracht voor de Switch. Dit zijn kartonnen bouwplannen waarmee spelers via gedetailleerde en overzichtelijke aanwijzingen op het Switch-scherm hun eigen objecten kunnen bouwen, zoals een robotpak, een vishengel en een piano. Met bijgeleverde spellen kan er vervolgens met deze kartonnen bouwprojecten gespeeld worden.

Eind 2018 verschijnen twee andere grote games voor de Switch. In december komt Super Smash Bros. Ultimate uit, een ultieme versie van het populaire vechtspel waarin talloze Nintendo-personages het tegen elkaar opnemen. Er zitten wel meer dan zestig speelbare personages in de game. Eind dit jaar verschijnen ook Pokémon: Let’s Go, Pikachu! en Pokémon: Let’s Go, Eevee!, een nieuw soort Pokémon-avontuur waarbij spelers van de mobiele game Pokémon Go hun zakbeestjes over kunnen zetten naar de games op de Switch.

Hoewel de Switch vooral uitblinkt in games van Nintendo zelf, brengen ook steeds meer andere uitgevers hun spellen naar het platform. Zo is FIFA elk jaar verkrijgbaar en zijn ook populaire shooters als DOOM en Wolfenstein 2: The New Colossus op de Switch uitgebracht. De populaire futuristische voetbalgame Rocket League is op de Switch verschenen en het epische fantasiespel The Elder Scrolls V: Skyrim heeft een prima versie op de console. Tot slot is ook de immens populaire battle royale-shooter Fortnite gratis te downloaden via de Switch eShop.

Geplaatst op Geef een reactie

Smartphone, de snelste en beste telefoon van deze tijd!!

Een smartphone vervangt veel apparatuur, van je telefoon tot een mp3-speler en compactcamera. En je moet er ook nog eens mee gezien kunnen worden! Welke smartphone moet je dan kiezen? Er zijn veel factoren die mee kunnen spelen in je afweging, en de ontwikkelingen gaan ook nog eens razendsnel. Wij helpen je graag met de juiste keuze voor je smartphone!

Wat is een smartphone?

Een smartphone is een mobiele telefoon die vele computerfuncties heeft, zoals een internetbrowser, email en game-apps. Ook kun je er gemakkelijk afspraken in opslaan en er bijvoorbeeld je bankzaken mee afhandelen. Een smartphone is dus eigenlijk een soort minicomputer. Elke smartphone functioneert het beste met een internetverbinding via wifi of 3G/4G. Er zijn ondertussen vele soorten smartphones op de markt waardoor het soms lastig kan zijn een keuze te maken. We geven je hier tips en advies zodat je goed voorbereid een smartphone kunt kiezen!

De beste smartphones

Wat de beste smartphone voor je is, hangt af van verschillende factoren. Ga van tevoren na welk budget je te besteden hebt, in zowel maandelijkse kosten als eenmalige kosten. Dit kan oplopen tot honderden euro’s of een paar tientjes per maand. De beste mobiele telefoon die voor de hand ligt zijn natuurlijk een Samsung Galaxy en de Apple iPhone; dit zijn echter wel de duurste. De topmodellen kunnen oplopen tot meer dan duizend euro. Van andere merken, zoals Huawei, OnePlus, Xiaomi en Motorola, zijn anno 2019 veel betaalbaardere goede smartphones te koop.

Smartphone kopen

Wanneer je een nieuwe smartphone gaat kopen of bij een abonnement gaat kiezen is het verstandig om natuurlijk meerdere toestellen met elkaar te vergelijken. Allereerst kun je op Kieskeurig terecht om na te gaan of de vraagprijs van je provider of webshop gelijk ligt aan wat andere aanbieders vragen en of de prijs binnen je budget valt. Vergelijk ook goed de specificaties: de hoeveelheid werkgeheugen, de processorsnelheid, opslagcapaciteit (is het wellicht uitbreidbaar met een geheugenkaart?), zit er een vingerafdrukscanner op? En een koptelefoonpoort? Een nieuwe iPhone mist bijvoorbeeld een klassieke hoofdtelefoonaansluiting. Wanneer je een potentiële kanshebber ziet die wel eens jouw volgende smartphone zou kunnen zijn, is het altijd verstandig om via Google enkele onafhankelijke reviews op te zoeken en door te nemen. Zo minimaliseer je de kans op een miskoop.

Smartphones met de beste camera

Een degelijke smartphone maakt tegenwoordig al betere foto’s dan een doorsnee compactcamera. Wil je graag de mooiste foto’s maken, dan ben je met je smartphone helaas wel wat duurder uit. De topmodellen van Samsung en Apple zijn traditioneel uitgerust met fantastische camera’s, maar ook de luxere modellen van LG, Huawei en OnePlus beschikken vaak over indrukwekkende camera’s. Veel smartphones in deze duurdere prijsklasse zijn uitgerust met een dubbele camera. Hiermee is het mogelijk om bijvoorbeeld in te zoomen of (portret)foto’s te maken met scherpte-diepte-effect, ook wel bokeh-effect genoemd. Hierbij blijft het te fotograferen onderwerp haarscherp, terwijl de achtergrond vervaagt.

Wanneer je een smartphone kiest en een goede camera verkiest, is het niet aan te raden om naar alleen het aantal megapixel van de lens te kijken. Andere factoren zijn namelijk van groter belang, zoals de sensorgrootte en het diafragma. Het wordt dan echter al gauw erg technisch. Daarom is het slim om uitgebreide expertreviews en vergelijkende cameratests door te nemen, zodat je zeker weet dat de camera van jouw volgende smartphone altijd de beste foto’s schiet.

Welke formaat moet je hebben?

Welke smartphone je het beste kunt kopen is dus een kwestie van vergelijken. Maar al gauw zie je door de bomen het bos niet meer. Bovendien, het toestel dat nu het beste is, kan morgen al verouderd overkomen. Handig handvat is dat je bij veel prijsvergelijkers het prijsverloop van smartphones kunt zien. Ook loont het om bij (vergelijkende) reviews na te gaan wanneer ze geschreven zijn. Zo koop je niet alleen de beste smartphone, maar blijf je er ook nog eens mee bij de tijd!

Geplaatst op Geef een reactie

PlayStation 5, de beste console ooit!!

Wil je een PlayStation 5 kopen? Je bent zeker niet de enige. De PlayStation 4 is een van de bestverkochte consoles aller tijden, niet verwonderlijk dus dat veel gamers om de opvolger staan te springen. In dit artikel bespreken we de spelcomputer zodat je weet wat er bij een PS5 kopen allemaal komt kijken.

PlayStation is de spelcomputerdivisie van Sony. Reeds sinds de jaren ’90 kent het bedrijf ermee grote successen. Eerst met de PSX/PS1, daarna de PlayStation 2, PS3 en PS4. Op PlayStation-consoles vind je vaak avontuurlijke games die er dankzij de hoge budgetten van Sony levensecht uitzien en een filmisch karakter hebben. Denk bijvoorbeeld aan de God of War- en Uncharted-series.

De PS4 laatste lanceerde in 2013 en is door de jaren heen erg populair gebleken. De console is wereldwijd meer dan 113 miljoen keer verkocht. Met de PS5 wil Sony dat succes voortzetten. De PlayStation 5 is sinds november 2020 op de markt. Wat moet je er over weten voor je er eentje in huis haalt?

De eerste keuze waar je voor komt te staan, is het type console. Er bestaan namelijk twee varianten van de PlayStation 5. Naast de ‘gewone’ versie is er ook nog de PS5 Digital Edition. Ze spelen dezelfde spellen af, maar er is één cruciaal verschil. De Digital Edition mist een diskdrive.

Met andere woorden, je kunt ervoor dus geen fysieke games in de winkel kopen en het schijfje in je console stoppen. Dit kan bij de gewone PlayStation 5 wel. Daar passen eveneens 4K-blu-ray-films in. De Digital Edition werkt alleen met downloads. Spellen zijn te koop in de PlayStation Store.

Het tegoed in de PlayStation Store vul je bijvoorbeeld aan via iDeal, met PayPal of een creditcard. Je kunt ook tegoedkaartjes kopen in (web)winkels. Daarop staat een code die je in de Store invoert om het bedrag aan je digitale PlayStation-portemonnee toe te voegen.

Door het ontbreken van een diskdrive is de Digital Edition goedkoper dan de normale PS5. Het scheelt je (op het moment van lancering) 100 euro. Mogelijk wordt het prijsverschil groter naarmate de consoles langer te koop zijn.

Sinds de komst van de PlayStation 4 zijn er zeven jaren verstreken. Het zal je dan ook niet verbazen dat de PlayStation 5 een veel krachtigere console is. Ontwikkelingen op hardwaregebied hebben immers niet stilgestaan. Met name de aanwezige ssd maakt een groot verschil. Games laden vliegensvlug in, je hoeft nooit lang naar een laadscherm te kijken.

Door de verbeterde processor en grafische chip zien games er ook nog eens veel beter uit. De PS5 kan games moeiteloos in 4K weergeven. Daar profiteer je uiteraard alleen van in combinatie met een 4k-tv. Ook nieuw is de ondersteuning voor 3D Audio. Die techniek is (vooralsnog) voorbehouden aan de officiële PS5-headset, waarover straks meer.

De PlayStation 5 wordt geleverd met één controller, de DualSense. Daarvan zijn de L/R-triggers verbeterd en Sony ontwikkelde er ‘haptic feedback’ voor. Dat wil zeggen dat de controller veel nauwkeuriger meetrilt met wat er zich op het scherm afspeelt. Goed, die hoef je er dus niet los bij te kopen. Maar het kan wel, als je multiplayer wilt spelen.

Heb je nog oude PS4-controllers liggen? Daar kun je helaas geen PS5-games mee spelen. Maar wel PS4-games die je in de PS5 stopt. Dat kan namelijk wel gewoon, de PS5 is backwards compatible, zoals dat heet. Zo goed als alle games die voor de PlayStation 4 zijn verschenen, werken op de PS5. Maar alleen met de PS5-controller zijn PS5-games te besturen.

Er zijn meer interessante PS5-accessoires op de markt. Zoals de eerder aangehaalde Pulse 3D-headset, die je een realistischere audiobeleving geeft. Het geluid lijkt van alle kanten te komen! Overweeg verder ook de officiële PS5 media-afstandsbediening. Daarmee start je snel apps als Netflix en Disney+ op en bedien je ze er vervolgens ook mee.

Geplaatst op Geef een reactie

Monitor, een snel en fijn scherm!!

Het is niet eenvoudig om de beste monitor te kopen. Het aanbod is groot, dus je zult moeten weten wat je nodig hebt voor je monitoren vergelijken gaat. Of je nu op zoek bent naar het beste beeldscherm of juist op zoek bent naar een goedkope pc monitor, wij geven je de tips die nodig hebt tijden het beeldscherm kopen.

Wat is een monitor?

Met een computer kopen ben je er niet: je hebt uiteraard ook een monitor nodig. Een monitor noemen we in het Nederlands ook wel beeldscherm. Er is veel keuze bij het kopen van een computerscherm, zowel qua formaat als prijsklasse. Of je nu een goedkoop beeldscherm zoekt of een professioneel scherm voor beeldbewerking, er is altijd een monitor die bij je past.

Welke soorten monitor zijn er?

Een belangrijk onderscheid op het gebied van monitoren is de gebruikte beeldtechniek. Hoewel vrijwel alle monitoren die je tegenwoordig kunt kopen vallen onder de noemer LCD-scherm waarbij het beeld gevormd word door vloeibare kristallen, zijn er daarbinnen drie verschillende technologieën met ieder hun eigen voor- en nadelen. Wil je een LED scherm kopen, onthoud dan dat LED geen specifieke schermtechnologie is, maar slaat op de gebruikte backlight waarbij het scherm wordt verlicht door LEDs. Tegenwoordig gebruikt ieder scherm LEDs als backlight en kun je ieder LCD-scherm ook een LED-scherm noemen.

De eerste beeldtechnologie is Twisted Nematic (TN). TN-panelen hebben als voordeel dat ze goedkoop én snel zijn. Daar staat tegenover dat de inkijkhoeken en kleurechtheid niet heel goed zijn. Een paar jaar geleden was vanwege de prijs vrijwel iedere consumentenmonitor voorzien van een TN-paneel. Tegenwoordig zijn de andere beeldtechnologieën goedkoper geworden, waardoor je TN tegenwoordig in de echte onderkant van het aanbod tegenkomt. Er is echter één uitzondering op die regel en dat is de gamingmonitor. TN is nog altijd de snelste beeldtechnologie en voor de professionele gamer telt iedere ms (milliseconde). Daarom zijn er ook duurdere gamingschermen met een TN-paneel te koop.

De tweede beeldtechnologie is In-Plane Switching oftwel IPS. Ten opzichte van TN heeft IPS een hoop voordelen. Zo zijn de kleurweergave en inkijkhoek uitstekend. IPS-schermen zijn daarom dé keuze voor als je foto’s of video’s wilt bewerken. Naast IPS kun je ook PLS (Plane Line Switching) en AHVA (Advanced Hyper-Viewing Angle) tegenkomen. Deze twee beeldtechnologieën lijken zo veel op IPS dat je ze gewoon onder IPS kunt scharen. IPS-schermen zijn langzamer dan TN-schermen, al worden ze wel steeds sneller en zijn er inmiddels ook gamingschermen met een IPS-paneel. Voor alledaags computergebruik zijn ze echter meer dan snel genoeg. Heb je geen specifieke voorkeuren, probeer dan zeker een IPS-scherm te kopen.

Tot slot is VA (Vertical Alignment) – en dan met name de variant AMVA (Advanced Multi-domain Vertical Alignment) – nog een derde beeldtechnologie die je vaak tegenkomt. De VA-technologie ligt qua prijs tussen TN en IPS in. Ook technisch is dat gedeeltelijk zo, want de inkijkhoek en kleuren zijn veel beter dan bij TN, maar minder goed dan IPS. Het grootste voordeel van VA is een extreem diepe zwartwaarde en een hoog contrast; die goede zwartwaarde is bijvoorbeeld interessant als je veel films kijkt.

Welke eigenschappen heeft een PC scherm?

Een belangrijke aankoopoverweging van een computerbeeldscherm is natuurlijk het fysieke beeldformaat. Daarnaast zijn de resolutie en de aansluitingen belangrijke aankoopoverwegingen.

Met de resolutie bedoelen we het aantal beeldpunten dat een beeldscherm heeft in de breedte en hoogte, bijvoorbeeld 1920 x 1080 pixels. Hoe hoger deze resolutie is, hoe scherper het beeld zal zijn. Al speelt bij de scherpte het fysieke formaat natuurlijk ook mee. Een resolutie van 1920 x 1080 noemen we ook wel Full HD. Er zijn ook hogere resoluties zoals 2550 x 1440 pixels, ook wel WQHD genaamd. De echte overtreffende trap is UHD of 4K dat 3840 x 2160 pixels bied. Een 4K-scherm is vier keer zo scherp als een Full HD-scherm, wat zeker bij grotere beeldformaten vanaf 27 inch een groot voordeel is. Bij grotere Full HD-schermen kun je vanaf een normale kijkafstand namelijk de pixels zien. Dus ben je op zoek naar een groter scherm, ga dan zeker een 4K monitor kopen.

Let bij de aanschaf van een scherm zeker ook op het aantal en type aansluitingen. Uiteraard kun je blind een monitor met HDMI kopen en doorgaans zal je computer ook van HDMI voorzien zijn. Toch is het handig om naast HDMI ook te controleren of je scherm voorzien is van DisplayPort. DisplayPort is net als HDMI een digitale beeldaansluiting. Maar waar HDMI vooral voor de huiskamer bedoeld is, moet DisplayPort dé aansluiting voor de pc worden. Koop als het even kan een beeldscherm met meerdere DisplayPort- en/of HDMI-aansluitingen. Dan kun je ook je laptop of spelcomputer aansluiten zonder dat je de pc hoeft los te koppelen.

Ten opzichte van HDMI heeft DisplayPort als voordeel dat de aansluiting meer bandbreedte heeft voor een hogere verversingssnelheid waardoor er meer beelden per seconde getoond kunnen worden. Ga je een 144hz monitor kopen voor gaming, dan zal een dergelijk scherm zeker van DisplayPort voorzien zijn. Let er op of je pc ook voorzien is van de juiste DisplayPort-aansluiting. Heb je een snel 144Hz-gamingscherm gekocht, dan kun je die snelheid ook bij je normale werkzaamheden gebruiken. Via de beeldscherminstellingen van Windows 10 kun je de gebruikte verversingssnelheid van je beeldscherm instellen. Standaard zal dit 60 Hz zijn, maar bij een snel scherm kun je ook 120 of 144 Hz kiezen, wat zorgt voor een net wat vloeiendere beeldweergave.

Welk formaat heb je nodig?

De belangrijkste aankoopoverweging bij het kiezen van een nieuw beeldscherm is het formaat. Een te groot beeldscherm bestaat eigenlijk niet, maar uiteraard geldt wel dat een grote monitor meer kost. Ben je op zoek naar een normaal beeldscherm en wil je niet teveel uitgeven, let er dan bijvoorbeeld op dat je beeldscherm 24 inch is (minimaal).

Koop zeker geen kleiner scherm, want dan heb je kans dat je een te kleine monitor koopt. Grotere schermen zijn tegenwoordig een stuk betaalbaarder dan een paar jaar geleden. Kies als het even kan daarom voor een groot beeldscherm, zo is het prettig als je beeldscherm 27 inch is. Op een dergelijk scherm kun je alles beter zien en je kunt bovendien eenvoudiger met meerdere vensters naast elkaar werken. 

Groter kan natuurlijk altijd: zo is een 32 inch pc monitor niets raars meer. Kies je voor een grotere maat dan 24 inch, zorg er dan voor dat de resolutie hoger is dan Full HD (1920 x 1080). Doe je dat niet, dan heb je de kans dat het beeld niet scherp genoeg is.

Zo kies je het beste computerscherm

Ga je een nieuw scherm kopen, dan zul je eerst het gebruiksdoel moeten bepalen. Ga je een beeldscherm gebruiken voor doorsnee kantoorwerk of ga je foto’s en video’s bewerken? Bij doorsnee kantoorgebruik kun je gerust voor een doorsnee 24inch-scherm kiezen, al is de iets duurdere IPS-technologie vanwege de hogere inkijkhoeken wel prettig. Ga je foto’s of video’s bewerken, dan kies je sowieso voor IPS-technologie. Ook een maatje groter in combinatie met een hogere resolutie is dan prettig. Zo kun je meer informatie tegelijkertijd op je scherm tonen.

Heb je behoefte aan het tegelijkertijd tonen van meer informatie, maar heb je al een scherm? Denk er dan eens aan om er nog een scherm bij te kopen. Zo kun je werken met een dubbel scherm waardoor je meer informatie in beeld hebt. Je kunt dan ook informatie eenvoudig ordenen door bijvoorbeeld je browser op het ene en je tekstverwerker op het andere scherm te gebruiken.Let bij het displays kopen ook op de ergonomie. Niets is zo vervelend als een stapeltje boeken onder je scherm leggen om het scherm op de juiste hoogte te gebruiken. Dat is bovendien extra onhandig als meerdere mensen hetzelfde scherm gebruiken. Overweeg daarom een iets duurder scherm met een in hoogte verstelbare voet. Veel duurder hoeft dat niet te zijn, vaak gaat het om enkele tientjes.

Ben je een gamer, kies dan voor een speciaal gaming beeldscherm. Ten opzichte van een normaal scherm heeft een game monitor een aantal eigenschappen die belangrijk zijn voor gamers. Zo ondersteunt een game beeldscherm een hogere verversingsnelheid van 120 of 144 waardoor er meer beelden per seconde getoond kunnen worden ten opzichte van een normaal scherm. Om vloeiende beelden mogelijk te maken ondersteunen gaming schermen doorgaans AMD FreeSync of NVIDIA G-Sync.

Beide technieken zorgen voor vloeiende beelden door optimaal samen te werken met je grafische kaart. Welke techniek je nodig hebt, hangt van je grafische kaart af. Heb je een kaart met AMD-chipset, zoek dan naar FreeSync, terwijl gamers met een NVIDIA-kaart naar G-Sync zoeken. Er is wel één maar: G-Sync-ondersteuning is flink duurder dan FreeSync-ondersteuning. Een FreeSync-scherm werkt ook gewoon in combinatie met een NVIDIA-kaart, maar kan dan de beelden niet vloeiend maken als de grafische kaart het echt zwaar krijgt.

Geplaatst op Geef een reactie

Monitor, een snel en fijn scherm!!

Het is niet eenvoudig om de beste monitor te kopen. Het aanbod is groot, dus je zult moeten weten wat je nodig hebt voor je monitoren vergelijken gaat. Of je nu op zoek bent naar het beste beeldscherm of juist op zoek bent naar een goedkope pc monitor, wij geven je de tips die nodig hebt tijden het beeldscherm kopen.

Wat is een monitor?

Met een computer kopen ben je er niet: je hebt uiteraard ook een monitor nodig. Een monitor noemen we in het Nederlands ook wel beeldscherm. Er is veel keuze bij het kopen van een computerscherm, zowel qua formaat als prijsklasse. Of je nu een goedkoop beeldscherm zoekt of een professioneel scherm voor beeldbewerking, er is altijd een monitor die bij je past.

Welke soorten monitor zijn er?

Een belangrijk onderscheid op het gebied van monitoren is de gebruikte beeldtechniek. Hoewel vrijwel alle monitoren die je tegenwoordig kunt kopen vallen onder de noemer LCD-scherm waarbij het beeld gevormd word door vloeibare kristallen, zijn er daarbinnen drie verschillende technologieën met ieder hun eigen voor- en nadelen. Wil je een LED scherm kopen, onthoud dan dat LED geen specifieke schermtechnologie is, maar slaat op de gebruikte backlight waarbij het scherm wordt verlicht door LEDs. Tegenwoordig gebruikt ieder scherm LEDs als backlight en kun je ieder LCD-scherm ook een LED-scherm noemen.

De eerste beeldtechnologie is Twisted Nematic (TN). TN-panelen hebben als voordeel dat ze goedkoop én snel zijn. Daar staat tegenover dat de inkijkhoeken en kleurechtheid niet heel goed zijn. Een paar jaar geleden was vanwege de prijs vrijwel iedere consumentenmonitor voorzien van een TN-paneel. Tegenwoordig zijn de andere beeldtechnologieën goedkoper geworden, waardoor je TN tegenwoordig in de echte onderkant van het aanbod tegenkomt. Er is echter één uitzondering op die regel en dat is de gamingmonitor. TN is nog altijd de snelste beeldtechnologie en voor de professionele gamer telt iedere ms (milliseconde). Daarom zijn er ook duurdere gamingschermen met een TN-paneel te koop.

De tweede beeldtechnologie is In-Plane Switching oftwel IPS. Ten opzichte van TN heeft IPS een hoop voordelen. Zo zijn de kleurweergave en inkijkhoek uitstekend. IPS-schermen zijn daarom dé keuze voor als je foto’s of video’s wilt bewerken. Naast IPS kun je ook PLS (Plane Line Switching) en AHVA (Advanced Hyper-Viewing Angle) tegenkomen. Deze twee beeldtechnologieën lijken zo veel op IPS dat je ze gewoon onder IPS kunt scharen. IPS-schermen zijn langzamer dan TN-schermen, al worden ze wel steeds sneller en zijn er inmiddels ook gamingschermen met een IPS-paneel. Voor alledaags computergebruik zijn ze echter meer dan snel genoeg. Heb je geen specifieke voorkeuren, probeer dan zeker een IPS-scherm te kopen.

Tot slot is VA (Vertical Alignment) – en dan met name de variant AMVA (Advanced Multi-domain Vertical Alignment) – nog een derde beeldtechnologie die je vaak tegenkomt. De VA-technologie ligt qua prijs tussen TN en IPS in. Ook technisch is dat gedeeltelijk zo, want de inkijkhoek en kleuren zijn veel beter dan bij TN, maar minder goed dan IPS. Het grootste voordeel van VA is een extreem diepe zwartwaarde en een hoog contrast; die goede zwartwaarde is bijvoorbeeld interessant als je veel films kijkt.

Welke eigenschappen heeft een PC scherm?

Een belangrijke aankoopoverweging van een computerbeeldscherm is natuurlijk het fysieke beeldformaat. Daarnaast zijn de resolutie en de aansluitingen belangrijke aankoopoverwegingen.

Met de resolutie bedoelen we het aantal beeldpunten dat een beeldscherm heeft in de breedte en hoogte, bijvoorbeeld 1920 x 1080 pixels. Hoe hoger deze resolutie is, hoe scherper het beeld zal zijn. Al speelt bij de scherpte het fysieke formaat natuurlijk ook mee. Een resolutie van 1920 x 1080 noemen we ook wel Full HD. Er zijn ook hogere resoluties zoals 2550 x 1440 pixels, ook wel WQHD genaamd. De echte overtreffende trap is UHD of 4K dat 3840 x 2160 pixels bied. Een 4K-scherm is vier keer zo scherp als een Full HD-scherm, wat zeker bij grotere beeldformaten vanaf 27 inch een groot voordeel is. Bij grotere Full HD-schermen kun je vanaf een normale kijkafstand namelijk de pixels zien. Dus ben je op zoek naar een groter scherm, ga dan zeker een 4K monitor kopen.

Let bij de aanschaf van een scherm zeker ook op het aantal en type aansluitingen. Uiteraard kun je blind een monitor met HDMI kopen en doorgaans zal je computer ook van HDMI voorzien zijn. Toch is het handig om naast HDMI ook te controleren of je scherm voorzien is van DisplayPort. DisplayPort is net als HDMI een digitale beeldaansluiting. Maar waar HDMI vooral voor de huiskamer bedoeld is, moet DisplayPort dé aansluiting voor de pc worden. Koop als het even kan een beeldscherm met meerdere DisplayPort- en/of HDMI-aansluitingen. Dan kun je ook je laptop of spelcomputer aansluiten zonder dat je de pc hoeft los te koppelen.

Ten opzichte van HDMI heeft DisplayPort als voordeel dat de aansluiting meer bandbreedte heeft voor een hogere verversingssnelheid waardoor er meer beelden per seconde getoond kunnen worden. Ga je een 144hz monitor kopen voor gaming, dan zal een dergelijk scherm zeker van DisplayPort voorzien zijn. Let er op of je pc ook voorzien is van de juiste DisplayPort-aansluiting. Heb je een snel 144Hz-gamingscherm gekocht, dan kun je die snelheid ook bij je normale werkzaamheden gebruiken. Via de beeldscherminstellingen van Windows 10 kun je de gebruikte verversingssnelheid van je beeldscherm instellen. Standaard zal dit 60 Hz zijn, maar bij een snel scherm kun je ook 120 of 144 Hz kiezen, wat zorgt voor een net wat vloeiendere beeldweergave.

Welk formaat heb je nodig?

De belangrijkste aankoopoverweging bij het kiezen van een nieuw beeldscherm is het formaat. Een te groot beeldscherm bestaat eigenlijk niet, maar uiteraard geldt wel dat een grote monitor meer kost. Ben je op zoek naar een normaal beeldscherm en wil je niet teveel uitgeven, let er dan bijvoorbeeld op dat je beeldscherm 24 inch is (minimaal).

Koop zeker geen kleiner scherm, want dan heb je kans dat je een te kleine monitor koopt. Grotere schermen zijn tegenwoordig een stuk betaalbaarder dan een paar jaar geleden. Kies als het even kan daarom voor een groot beeldscherm, zo is het prettig als je beeldscherm 27 inch is. Op een dergelijk scherm kun je alles beter zien en je kunt bovendien eenvoudiger met meerdere vensters naast elkaar werken. 

Groter kan natuurlijk altijd: zo is een 32 inch pc monitor niets raars meer. Kies je voor een grotere maat dan 24 inch, zorg er dan voor dat de resolutie hoger is dan Full HD (1920 x 1080). Doe je dat niet, dan heb je de kans dat het beeld niet scherp genoeg is.

Zo kies je het beste computerscherm

Ga je een nieuw scherm kopen, dan zul je eerst het gebruiksdoel moeten bepalen. Ga je een beeldscherm gebruiken voor doorsnee kantoorwerk of ga je foto’s en video’s bewerken? Bij doorsnee kantoorgebruik kun je gerust voor een doorsnee 24inch-scherm kiezen, al is de iets duurdere IPS-technologie vanwege de hogere inkijkhoeken wel prettig. Ga je foto’s of video’s bewerken, dan kies je sowieso voor IPS-technologie. Ook een maatje groter in combinatie met een hogere resolutie is dan prettig. Zo kun je meer informatie tegelijkertijd op je scherm tonen.

Heb je behoefte aan het tegelijkertijd tonen van meer informatie, maar heb je al een scherm? Denk er dan eens aan om er nog een scherm bij te kopen. Zo kun je werken met een dubbel scherm waardoor je meer informatie in beeld hebt. Je kunt dan ook informatie eenvoudig ordenen door bijvoorbeeld je browser op het ene en je tekstverwerker op het andere scherm te gebruiken.Let bij het displays kopen ook op de ergonomie. Niets is zo vervelend als een stapeltje boeken onder je scherm leggen om het scherm op de juiste hoogte te gebruiken. Dat is bovendien extra onhandig als meerdere mensen hetzelfde scherm gebruiken. Overweeg daarom een iets duurder scherm met een in hoogte verstelbare voet. Veel duurder hoeft dat niet te zijn, vaak gaat het om enkele tientjes.

Ben je een gamer, kies dan voor een speciaal gaming beeldscherm. Ten opzichte van een normaal scherm heeft een game monitor een aantal eigenschappen die belangrijk zijn voor gamers. Zo ondersteunt een game beeldscherm een hogere verversingsnelheid van 120 of 144 waardoor er meer beelden per seconde getoond kunnen worden ten opzichte van een normaal scherm. Om vloeiende beelden mogelijk te maken ondersteunen gaming schermen doorgaans AMD FreeSync of NVIDIA G-Sync.

Beide technieken zorgen voor vloeiende beelden door optimaal samen te werken met je grafische kaart. Welke techniek je nodig hebt, hangt van je grafische kaart af. Heb je een kaart met AMD-chipset, zoek dan naar FreeSync, terwijl gamers met een NVIDIA-kaart naar G-Sync zoeken. Er is wel één maar: G-Sync-ondersteuning is flink duurder dan FreeSync-ondersteuning. Een FreeSync-scherm werkt ook gewoon in combinatie met een NVIDIA-kaart, maar kan dan de beelden niet vloeiend maken als de grafische kaart het echt zwaar krijgt.